Duurzame monumentenzorg

Monumentenzorg en duurzaam bouwen zijn beide uitingen van vergelijkbare maatschappelijke betrokkenheid. De vraag is hoe ze effectief kunnen samengaan. Wij werken daarvoor aan nieuwe instrumenten.

Duurzaam bouwen en monumentenzorg lijken soms met elkaar in tegenspraak. Monumenten zijn immers niet energiezuinig en hebben vaak ongevraagde overruimte. Toch hebben juist monumenten hun duurzaamheid bewezen: ze gaan al lang mee en zijn vertegenwoordigers van ons cultureel erfgoed.

Instandhouding van monumenten is op zichzelf al duurzaam, maar dat betekent nog geen lagere energierekening. Het toevoegen van dubbele beglazing, isolatie en zonnepanelen en dergelijke kan grote gevolgen hebben voor de waarde en uitstraling van een monument, maar ook voor het bouwfysische evenwicht van het gebouw. Wij werken daarom met geïntegreerde waardenmetingen die de kansen voor het verduurzamen van een cultuurhistorisch waardevol gebouw inzichtelijk maakt. Een van onze instrumenten is de Dynamische Waardenstelling Duurzaamheid (DWS+d).

Naar een duurzame oplossing voor de St. Ludgerusschool te Lichtenvoorde

Bekijk Project