Afbeelding: DSC00086-Hoge Linie Doorbraak Kraakselaan

De schoonheid van Ingenieurskunst

AANMELDEN

- 23 mei 2019 - Dieren en Doesburg

De ingenieur alleen van de techniek en de architect alleen van het mooie ontwerp? Welnee. Juist de samenwerking tussen die twee zorgt ervoor dat er iets moois tot stand komt dat ook wérkt. De afgelopen 100 jaar was het Gelders Genootschap actief betrokken bij deze ingenieurskunst: we gaan op zoek naar historische, actuele en vooral inspirerende voorbeelden in Dieren en Doesburg. Zo bezoeken wij de 18de-eeuwse vestingwerken van Doesburg en de pas geopende Traverse Dieren.

Programma in vogelvlucht

Door Dieren: hoe mooi kan ingenieurskunst zijn?
Het oude dorp Dieren aan de IJssel waar we de excursie beginnen, is een beschermd dorpsgezicht met onder meer fraaie villa’s en een wandelpark, het Carolinapark. We gaan De Traverse Dieren bekijken, dat een schoolvoorbeeld is van wat een integrale benadering kan opleveren: kwaliteit! Er is nog veel meer gebeurd in de omgeving. Oud en nieuw Dieren zijn bijvoorbeeld weer verbonden.

 In Doesburg bekijken we schoonheid van vroeger en nu
Onderweg naar Doesburg passeren we de IJssellinie uit de Koude Oorlog en de net gerenoveerde boogbrug uit 1951. In Doesburg wandelen we langs het IJsselkadeproject uit 2005, waar de vernieuwing van de waterkering is gecombineerd met de bouw van 230 woningen. Gerenommeerde ontwerpers, als de stedenbouwkundige Teun Koolhaas en de Italiaanse architect Adolfo Natalini, waren bij dit project betrokken. We bezoeken ook de recent opgeleverde vistrap bij het sluizencomplex, die de IJssel met de Oude IJssel verbindt en een cruciale schakel is in het Europese netwerk van vismigratie.

Langs de Linie
In Doesburg bezoeken we de Lage en de Hoge Linie. Dit zijn markante vestingwerken uit de achttiende eeuw, naar ontwerp van de vestingbouwkundige Menno van Coehoorn. In 1933 lag er een plan klaar voor egalisatie van de linies, maar mede dankzij toenmalige interventies van het Gelders Genootschap kunnen we de linies nu nog steeds bewonderen. De gemeente Doesburg is bezig met een ambitieus herstelplan voor de linies. Op de terugweg naar Dieren bekijken we ook de bijzondere geluidwering langs de provinciale weg.

Praktisch
Verzamelen om 10.00 uur bij de Oranjerie Petit Café aan de Hogestraat in het Carolinapark in Dieren. We wisselen wandelen af met bustochten. We sluiten in Dieren de dag rond 16.30 af, na een borrel.
Er is een beperkt aantal plaatsen voor deze excursie, dus meld je snel aan!

 

AANMELDEN