5 november 2019
“Zin om met inwoners aan de slag te gaan met thema’s van deze tijd”
Aan het kersverse bestuurslid Karin Peters heeft het Gelders Genootschap een enthousiaste ambassadeur. “Ik vind het genootschap geweldig! Heel leuk dat ik een bijdrage mag leveren om al het moois dat wij in onze regio hebben, ook mooi te houden. Wat mij sterk bezighoudt: hoe kunnen we daar inwoners nu goed bij betrekken?”
Schoonheid … wat is dat voor Karin Peters? Haar gedachten gaan meteen naar het natuurschoon in de Noord-Limburgse streek rond Mook en Middelaar, waar zij wethouder is. “Ik houd van water, dus ik geniet van de Maas en het rivierlandschap en het mooie uitzicht en van de Mookerplas. Ook het bos en de heide zijn mooi. De Mookerheide, de Molenhoek met het prachtige jachtslot: het zijn plaatjes. Ja, ik ben echt trots op onze gemeente en regio.”
Inwonersparticipatie: samen leren
Als wethouder gaat Karin graag in gesprek met inwoners over allerlei thema’s die de schoonheid van stad en land raken. Eerder had ze vooral het sociaal domein in portefeuille. Dan ligt inwonersparticipatie heel dichtbij, merkte zij. Iederéén is op één of andere manier wel ervaringsdeskundige. Ben je zelf geen mantelzorger, dan ken je wel iemand die een beroep moet doen op de zorg. Dat maakt meepraten makkelijker.
“Hoe we over onderwerpen uit het fysieke domein ook zo in gesprek kunnen, puzzelt mij nog wel. Breng je bijvoorbeeld een conceptplan op tafel om er reactie op te vragen, of ga je eerst blanco de boer op? Ik neig steeds meer naar dat laatste. Ook al staat er met dikke rode letters ‘concept’ op een plan, mensen vormen zich er toch meteen een beeld bij. Maar start je met een leeg A4-tje, dan vragen inwoners vaak: waarop moet ik reageren? Ik zou vooral willen we dat we inwoners laten mee-creëren. Daar moeten wij als bestuurders een omslag in maken, maar inwoners zelf misschien ook wel. Een boeiend onderwerp, waar we samen veel in kunnen leren, ook binnen het genootschap.”
Thema’s van deze tijd op de agenda
Op de agenda van het Gelders Genootschap staan genoeg onderwerpen waar Karin Peters zich op kan verheugen. Neem alleen al grote thema’s als klimaatadaptatie en de overgang naar duurzame energie.
Wie energietransitie zegt, weet dat de discussie over ‘mooi en lelijk’ dichtbij is. “Ik persoonlijk kan een windmolen heel mooi vinden”, illustreert de wethouder, “en vind windmolens in het landschap totaal niet storend. Maar als je er vlakbij woont, snap ik dat je een ander perspectief hebt. Dit is dus zéker een thema om volop samen met inwoners te bespreken. Waarbij ik ook graag de vraag wil betrekken: hoe kunnen we mínder energie gebruiken? Die gedragsverandering hoort er wat mij betreft ook bij.”