8 oktober 2019
“Schoonheid steeds met andere ogen herontdekken”
Jeroen Joon is wethouder in Apeldoorn. Hij verheugt zich als bestuurslid van de 100-jarige vereniging zeer op het jubileumfeest en stak veel op van de kennisdag, één van de onderdelen van het jubileumprogramma van het Gelders Genootschap. “Bezig zijn met ruimtelijke kwaliteit vraagt ook als bestuurder van je dat je steeds met andere ogen kijkt en het verhaal van schoonheid blijft herontdekken.”
Wethouder Jeroen Joon van Apeldoorn is sinds een jaar bestuurslid van het Gelders Genootschap. Zijn beeld? “Een club met mensen met het hart op de juiste plek voor de schoonheid van Gelderland”, reageert hij spontaan. “Mooi dat de missie om die schoonheid te bevorderen al 100 jaar meegaat én dat de medewerkers meegaan met hun tijd.”
Dat laatste komt van pas, want Gelderland heeft – net als andere provincies natuurlijk – grote, toekomstbepalende vraagstukken op het bord. Neem de complexe puzzel die de energietransitie oplevert. “Hoe geef je duurzame energieopwekking een plek en weeg je dat tegen de schoonheid van het open en groene landschap? Al is het nemen van verantwoordelijkheid in het duurzaamheidsvraagstuk mij wel een tijdelijke opoffering van ruimtelijke kwaliteit waard”, illustreert Joon.
“Het is balanceren om tot optimale afwegingen te komen en daar speelt ook het Gelders Genootschap een belangrijke rol in.” Dit merkt Joon ook in zijn eigen Apeldoorn. De stad groeit. En dat heeft impact op ‘de ruimte’. Denk alleen al aan de stevige woonagenda en de uitbreiding en revitalisering van bedrijventerreinen.
Kennis helpt
“Als VVD’er ben ik erg van eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en ruimte voor eigen initiatief en wat minder van de ‘verplichtende ‘welstand’. Ik ga dus graag open in gesprek met initiatiefnemers over hun ideeën.” Wél fijn dat de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit – waarin het Gelders Genootschap participeert en adviseert over omgevingskwaliteit - als deskundig partner naast hem staat.
“Het is met ruimtelijke kwaliteit volgens mij net als met voetbal”, lacht Joon. “Zoals we in Nederland 17 miljoen amateurbondscoaches hebben, zo heb je ook net zoveel meningen over wat mooi is.” Kennis over ruimtelijke kwaliteit helpt dan enorm om samen met inwoners zorgvuldig afwegingen te maken, vindt de wethouder. Zo ontstijg je het niveau van ‘persoonlijke smaak’. “En dat geldt ook voor mij…”.
‘Buiten’ meteen een lach op je gezicht
Welke schoonheid vindt Jeroen Joon zelf in het Apeldoornse? “Je bent vanuit de stad zó in het buitengebied op de Veluwe. Dan heb ik meteen een lach op mijn gezicht, want het is zo’n mooi landschap! Daar moeten we zuinig op zijn.”
Op de wensenlijst: een iconisch gebouw dat Apeldoorn op de kaart zet. “Zwolle heeft de Fundatie, in Malmö heb je de Turning Tower en in Arnhem is van de bibliotheek echt iets bijzonders gemaakt. Ik gun Apeldoorn ook zo’n icoon waar de mensen op af komen.”