13 juni 2019
“Mooie rol voor het Gelders Genootschap om naast gemeenten ook burgers te begeleiden in de zoektocht naar beeldkwaliteit”
Over schoonheid en beeldkwaliteit raak je niet snel uitgesproken, meent Peter Lucassen, wethouder van Gennep en bestuurder van het Gelders Genootschap. Vandaar dat hij zich niet alleen verheugt op het jubileumfeest om 100 jaar Gelders Genootschap te vieren, maar zeker ook op de kennisdag. Daar is één van de thema’s ‘participatie’. Actueel, want we gaan steeds meer samen met inwoners van Gelderland verkennen wat schoonheid nu precies is.
Gennep is weliswaar geen Gelderland, maar toch is de gemeente al sinds jaar en dag lid van het Gelders Genootschap. “Niet gek hoor, want Gennep heeft van oudsher een sterke band met het voormalige hertogdom Gelre”, weet wethouder Peter Lucassen. “We zijn dus door een gemeenschappelijk verleden verbonden met Gelderland.”
Tja, die schoonheid. “Iedereen heeft zo z’n opvattingen over wat mooi of lelijk is, een objectieve ‘maat’ bestaat volgens mij niet. Ik ben net naar de Rembrandt-tentoonstelling in het Rijksmuseum geweest en daarvan zal iedereen zeggen: geniaal werk. Maar of het je aanspreekt, is dan weer persoonlijk.”
Recht doen aan karakteristieke voorbeelden
Ook in zijn eigen gemeente merkt de wethouder dat inwoners er verschillende opvattingen op nahouden als het gaat over mooi en lelijk. “Toch kun je het gesprek erover zeker voeren, graag zelfs. En dan merk je dat iedereen wel snapt dat het waardevol is om recht te doen aan karakteristieke voorbeelden uit verschillende tijdperiodes, zelfs als je die niet persé mooi vindt.”
Dat ‘gesprek’ met inwoners en ondernemers zal steeds vaker gevoerd worden, kijkend naar de participatieopdracht die de Omgevingswet met zich meebrengt. Een prima zaak, vindt Lucassen, maar ook een uitdaging. “We hebben als overheden toch snel de neiging om de boel dicht te timmeren. Dat wil je niet. Maar laat je alles ‘open’ en moet alles dan maar kunnen? Ik zie een mooie rol voor het Gelders Genootschap om naast gemeenten juist ook burgers te begeleiden in de zoektocht naar wat beeldkwaliteit is en hoe je die behoudt. Die vraag blijft actueel.”
Eigen smaak?
Wat hijzelf mooi vindt? “Ik kijk hier uit het raam van het gemeentehuis op het 400-jaar oude stadhuis”, vertelt Lucassen. “Het is een fantastisch monument en er bovenop nestelt ook nog eens een ooievaar. Een prachtig plaatje.” Een ander voorbeeld is het Genneperhuis, een oude burcht waaraan alleen de verhogingen in het landschap nog herinneren, maar Lucassen ziet in het historische verhaal ook zeker schoonheid. “We willen daarom de geschiedenis van deze plek zichtbaarder maken.”