Afbeelding: IMG_2049van eert

Interview Carol van Eert, burgemeester van Rheden

1 juli 2019

“Steeds opnieuw betekenis geven aan je omgeving”

Tijdens de Algemene Leden Vergadering nam Carol van Eert na zes jaar afscheid als bestuurslid van het Gelders Genootschap. “Helaas. Ik neem afscheid met weemoed, want het is een geweldige club met fijne mensen die ik afgelopen jaren goed heb leren kennen.”

Als geograaf wist Carol van Eert al veel over de ontwikkeling van steden en gebieden en hoe mensen omgaan met de inrichting van ‘de ruimte’. Architectuur heeft zijn persoonlijke belangstelling en als bestuurder maakte hij uitvoerig kennis met aspecten die de leefomgeving beïnvloeden. Tóch leerde de burgemeester van Rheden door zijn bestuurswerk voor het Gelders Genootschap anders kijken.

“Je kunt schoonheid leren zien”, is zijn ervaring. “De kwaliteit van de omgeving waar je woont, leeft en werkt maakt écht verschil. Door aandacht te hebben voor de schoonheid ervan en daar moeite voor te doen en rekening te houden met cultuurhistorische waarden, bouw je mee aan de cultuur van een dorp, een stad, een provincie, een land. Steeds opnieuw kun je zo betekenis geven aan die omgeving.”

Dynamische jaren
Van Eert was penningmeester en vicevoorzitter van het Gelders Genootschap en maakte zes boeiende en dynamische jaren mee. Een greep: eigentijdse vraagstukken als energietransitie en de Omgevingswet vragen om aanvullende expertise. Er kwam een nieuwe directeur. En het genootschap werd geraakt door een aantal economisch mindere jaren in Nederland.

Wellicht de belangrijkste omslag, denkt Van Eert, is de cultuurverandering die gaande is. “Het Gelders Genootschap stelt zich echt open voor andere partners dan gemeenten. Die zijn vaak blij met de expertise en adviezen, omdat hun plannen er simpelweg beter van worden.”

De blik kan nog meer naar buiten, onderstreept Van Eert. “Het Gelders Genootschap bestaat uit allemaal toppers die zich in de niche van hun vakgebied zeker laten zien. Als totale organisatie kan die externe oriëntatie een impuls gebruiken.” Oftewel, tipt hij: wees minder bescheiden en neem in adviseursland zelfbewust de verdiende positie in.

Expertise mooi zichtbaar tijdens jubileumjaar
Tijdens het jubileumprogramma maakt het genootschap zijn expertise zeker heel mooi zichtbaar, met onder meer interessante excursies en de recente kennisdag. Natuurlijk is Carol van Eert straks ook present op het jubileumfeest, om samen met collega-bestuurders, verenigingsleden, partners én medewerkers het 100-jarig bestaan te vieren.

“Juist de mensen van het Gelders Genootschap zijn het belangrijkste kapitaal van onze vereniging. Hun dagelijkse inzet en de passie voor hun vak maken het mogelijk dat wij als vereniging al zo lang kunnen werken aan de schoonheid van Gelderland.”