Afbeelding: IMG_2051van hout

Interview Arend Jan van Hout, burgemeester van Westervoort

8 oktober 2019

“Honderd, maar springlevend!”

“Honderd jaar, maar springlevend! Het Gelders Genootschap staat middenin de samenleving”, vindt Arend van Hout. In het dagelijks leven is hij burgemeester van Westervoort en sinds circa tweeënhalf jaar ook bestuurslid van het Gelders Genootschap. “Heel leuk om naast belangrijke ‘burgemeesterszaken’ zoals openbaar orde en veiligheid ook iets te doen met een héél andere invalshoek.”

Wat Van Hout ontdekte in de twee jaar in het bestuur, is dat de vraagstukken die het Gelders Genootschap op het bord krijgt weliswaar veranderd zijn, maar de missie en drive waarmee die worden opgepakt, niet. Sterker nog, die kunnen prima mee de kómende honderd jaar.

“Kijk alleen al naar de energietransitie: we hebben de adviezen van het Gelders Genootschap hard nodig om balans te vinden.” Want: duurzame energie-opwekkers inpassen en de schoonheid van het landschap overeind houden: hoe doen we dat? “Beeldkwaliteit en omgevingskwaliteit blijven permanent belangrijke thema’s.”

Schoonheid ‘thuis’?
Denkend aan het jubileumthema schoonheid … Wat komt dan boven, in gedachten rondlopend door Westervoort? “Wij zijn een kleine, verstedelijkte gemeente met een hoge bevolkingsdichtheid. We zijn dus zuinig op het groen dat we hebben, want dat is echt medebepalend voor het welzijn van onze inwoners”, vertelt Van Hout. “Ook kom ik snel uit bij Hof van Hamerden.”

Op de grond van deze voormalige havezate uit de 15e eeuw komt een nieuwe wijk, met ruim twintig energiezuinige woningen. Ernaast staat het nu gerenoveerde rijksmonument Huize van Hamerden, dat een restaurant is geworden. “Hier heeft het Gelders Genootschap ook geadviseerd en was het ook balanceren: hoe pas je een nieuwe bestemming zo in dat de cultuurhistorische waarde ervan blijft staan?”

In de schijnwerpers!
Elk twee jaar gaat het bestuur op excursie met medewerkers van het Gelders Genootschap, Van Hout maakte er sinds zijn aantreden één mee en was meteen onder de indruk van de veelzijdige expertise van de medewerkers. “Dan loop je zo’n dag naast heel veel deskundigheid en bevlogenheid”, merkte hij.

Gezien die positieve ervaringen, waardeerde Van Hout de jubileumexcursies dit jaar – en ook de kennisdag in juni was de moeite waard. Al mag het komende feest er natuurlijk ook zijn. “Belangrijk is dat het Gelders Genootschap dit jubileumjaar zeker het podium neemt. Het bureau heeft zoveel verschillende disciplines in huis: dat mag meer in de schijnwerpers.”