Afbeelding: IMG_1951janssen

Anne Janssen, wethouder van Wageningen

13 juni 2019

“Verjaardagwens: houd vast aan de missie om schoonheid te bevorderen”

Op 20 juni wordt ze tijdens het officiële deel van de kennisdag officieel geïnstalleerd, maar wethouder Anne Janssen van Wageningen draait sinds kort al mee in het bestuur van het Gelders Genootschap. “Heel boeiend”, is de eerste indruk. Janssen kijkt óók uit naar 20 juni omdat zij dan collega’s uit andere Gelderse gemeenten mag rondleiden door ‘haar’ mooie Wageningen.
“Bijzonder dat het genootschap met honderd jaar zo’n brede kijk heeft op de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit in Gelderland”, vindt Janssen Tegelijkertijd is het Gelders Genootschap juist heel eigentijds. Die verbinding tussen verleden en toekomst, spreekt haar aan. “Kijk je vooruit, dan moet je nooit vergeten waar je vandaan komt.”

Kennisdag in hometown Wageningen
Wageningen is volop bezig met het maken van de omgevingsvisie en daarin is participatie natuurlijk het sleutelwoord. Echt een interessant thema, vindt de wethouder. Want hoe houd je de ruimtelijke kwaliteit goed in de gaten terwijl je ook de mening van inwoners serieus neemt? Wat als de buurt iets heel mooi vindt en de mening van deskundigen totaal anders is?

Innovatieve manieren om participatie werkelijk vorm te geven komen aan bod tijdens de kennisdag op 20 juni. Anne Janssen heeft er zin in, al helemaal omdat Wageningen gastgemeente is en Gelderse collega’s mag ontvangen.

Wageningen bewonderen op 20 juni
“Ik kijk er naar uit om al het moois van Wageningen te laten zien. Naast de moderne campus van de universiteit kunnen bezoekers ook kijken in de historische binnenstad, of de pareltjes rondom Wageningen bekijken.” Zoals daar zijn: het arboretum, de stadsgracht en de Aula, het bijzondere gebouw dat vrijkomt voor nieuwe ontwikkelingen omdat de Wageningen Universiteit activiteiten concentreert op de nieuwe campus. “Uitdagend om betrokken te zijn bij die nieuwe ontwikkelingen in de stad.”

Wens voor het Gelders Genootschap?
Wat voor haarzelf ‘schoon’ is in Wageningen? Dat is toch het totaalplaatje. “Vanuit de compacte, bruisende en historische binnenstad ben je snel in het bos en in de uiterwaarden. Die combinatie en variatie vind ik heel aantrekkelijk.”

Wat is de wens voor het Gelders Genootschap, bij het uitblazen van 100 kaarsjes? “Dat de organisatie vasthoudt aan de missie en ervoor blijft zorgen dat Gelderland zo mooi blijft. Daarbij is de grootste uitdaging de komende jaren hoe we dat mooie landschap behouden terwijl we de energietransitie vormgeven.”