Afbeelding: IMG_2543Esmeijer

Voorzitter Hans Esmeijer trapt inspirerend jubileumjaar af

13 februari 2019

Gelders Genootschap is jarig en trakteert

In 2019 bestaat het Gelders Genootschap 100 jaar. Deze bijzondere mijlpaal gaat gevierd worden, belooft voorzitter Hans Esmeijer. Een feestthema was snel gevonden: samen de schoonheid vieren. Hoe kan het ook anders, als je al een eeuw onveranderd je missie maakt van de bevordering en instandhouding van de schoonheid van stad en land.

Met 100 jaar bejaard? Niet het Gelders Genootschap.
“Dankzij onze rijke historie zijn wij misschien zelf wel een stukje erfgoed. Voor erfgoed geldt: dat moet je niet alleen koesteren maar óók ontwikkelen.” Juist dat laatste is de afgelopen tien decennia prima gelukt, vindt de voorzitter.
Doordat het genootschap ruimtelijke vraagstukken steeds op een nieuwe, eigentijdse manier weet te benaderen, kan het ook de komende jaren het verschil blijven maken. Voor deze bijzondere gelegenheid deelt Esmeijer als voorzitter – “wij bemoeien ons als verenigingsbestuur nooit met de inhoud” – dan ook graag een welgemeend compliment uit aan het sterk betrokken, onafhankelijke bureau van het genootschap.
“Medewerkers van het genootschap zijn echt de opinieleiders op hun vakgebied.” Zij weten door hun wijde blik, kennis en ervaring kwaliteit te onderscheiden en helpen zo de leden om de schoonheid in hun gemeente te bewaren. Ook zetten zij hun expertise in voor partners als de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Omdat thema’s als leefbaarheid, gezondheid, bereikbaarheid en energietransitie uiteraard impact hebben op ruimtelijke vraagstukken, zit het Gelders Genootschap tegenwoordig ook aan tafel bij partijen als waterschappen, netwerkbedrijven en GGD. De medewerkers en bestuurders van al deze organisaties zijn van harte uitgenodigd voor de jubileumactiviteiten, onderstreept Esmeijer.

Inspirerend jubileumprogramma
Wie jarig is, trakteert. Het cadeau dat de vereniging aan haar leden en relaties geeft, is een flinke dosis inspiratie. Er valt dus veel te beleven in 2019, tijdens drie interessante excursies, een kennisdag voor leden en een bruisend slotfeest in november. Ook verschijnt een jubileumboek. De rode draad: samen de schoonheid ontdekken, verkennen, bediscussiëren, vieren en bewonderen. Dat laatste doet Hans Esmeijer zelf maar al te graag.
“Ik was al trots op Gelderland, maar sinds mijn voorzitterschap ben ik toch weer anders om mij heen gaan kijken.” Van mooie monumentale gevels tot de teruggebrachte historische kleuren van het Arnhemse concertgebouw Musis Sacrum en een snelweg die goed is ingepast in het landschap: alles kan een zekere schoonheid hebben. En wat te denken van de prachtige Veluwezoom? “In Gelderland vind je alle landschappen, van heide en meren tot rivieren en bos, maar ook prachtige oude steden en aansprekende voorbeelden van moderne architectuur.”

De Gelderlander aan het woord
Terugblikken en vooruitkijken gaan in het jubileumjaar hand in hand. “Met alle vraagstukken die op ons afkomen, is de vraag hoe we onze omgeving ook de komende jaren waardevol houden. Omdat de toekomst een lang verleden heeft, is het goed om de waarde te erkennen van wat in het verleden is opgebouwd en gekoesterd”, vindt de voorzitter.
Daarbij gaat het Gelders Genootschap zeker ook op zoek naar het verhaal van ‘de Gelderlander’. Hoe beleeft díe de schoonheid van zijn omgeving? “De toekomst is veel te belangrijk om alleen aan bestuurders over te laten”, lacht Esmeijer. “Wij gaan komend jaar dus in gesprek met jong en oud: wat maakt je nu gelukkig op de plek waar je woont, naar school gaat, werkt of verblijft? Uiteindelijk is dat toch het hogere doel waaraan het Gelders Genootschap bijdraagt.”

Tekst: Anne Marie Veldkamp
Foto: Erwin Zijlstra