Uitnodiging ALV/Kennisdag

donderdag 20 juni in Wageningen

Samen sterk voor schoonheid

Al 100 jaar zetten wij ons met onze leden in voor de schoonheid van stad en land. Dat blijven we ook de komende eeuw graag doen. Daarom kijken wij in dit jubileumjaar niet alleen terug, maar vooral ook vooruit. Dat doen we ook tijdens onze kennisdag op 20 juni op de WUR (Wageningen University & Research), waarvoor we u van harte uitnodigen!

Wat we na 100 jaar met zekerheid kunnen zeggen, is dit dat schoonheid alleen ontstaat door dialoog en draagvlak. Participatie is tegenwoordig vanzelfsprekend, maar hoe we dat met elkaar doen blijft zoeken. Hoe ervaren inwoners schoonheid, wat voelen zij daarbij en hoe voeren we het gesprek daarover? Hoe maken wij ons de komende jaren samen met inwoners én met elkaar sterk voor schoonheid?

Twee sprekers op het gebied van participatie en beleving van omgevingskwaliteit bieden ons ’s ochtends inspiratie. ’s Middags gaan we erop uit en kunt u de nieuwe campus van de WUR verkennen, het historische centrum van Wageningen bekijken of de pareltjes rondom Wageningen bewonderen.

Bioloog Arita Baaijens is ontdekkingsreiziger, ook in eigen land. Zij merkte dat in de landen die zij tijdens haar reizen bezocht inwoners veel uitdrukkingen kennen voor hun verwantschap met het landschap. Nederlanders blijven we nuchter; we beschrijven de omgeving met kaarten en tastbare zaken. Maar is dit voldoende in gesprekken met bewoners?  Verzet gaat altijd over niet-tastbare zaken zoals gevoelens en herinneringen. Wat kun je daarmee? Hoe ga je daar goed mee om? De oplossing ligt in de verbeelding, denkt Arita Baaijens. Zij presenteert tijdens de kennisdag haar recept voor burgerparticipatie op z’n best.

Socioloog en organisatieadviseur Frans Soeterbroek werkt met zijn bureau ‘De Ruimtemaker’ onder meer aan de invoering van de Omgevingswet, maatschappelijke gebieds- en stadsontwikkeling en gebiedsgericht werken. Zijn drive: met burgers en overheid sámen ontwikkelen, ontwerpen en vormgeven. Hoe maak je een einde aan de vrijblijvende koekoeksklokparticipatie’? Weg ermee! Frans Soeterbroek leert ons hoe wij ervoor zorgen dat inwoners van Gelderland wérkelijk bijdragen aan de schoonheid van hun stad en land.

 

AANMELDEN

 

PROGRAMMA

Algemene Ledenvergadering

09.00-09.30 – Ontvangst deelnemers Algemene Ledenvergadering

09.30-10.00 – Huishoudelijk deel van de vergadering

 

Kennisdag ochtend: Samen sterk voor schoonheid
09.45-10.15      Pauze | Ontvangst gasten voor de kennisdag

10.15-10.25      Opening door Hans Esmeijer, voorzitter Gelders Genootschap

10.25-10.35      Welkom door Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen

10.35-10.55      Inleiding door Bram de Vos, algemeen directeur Environmental Sciences Wageningen Universiteit

10.55-11.25      Arita Baaijens: Landschap van de geest

11.25-11.45      Korte pauze met snack

11.45-12.15      Frans Soeterbroek: Schoonheid en participatie

12.15-13.00      Samen in gesprek over schoonheid, olv Mark Hendriks

13.00-14.00      Lunch in binnentuin Gebouw 100, Lumen

 

Kennisdag middag: Samen de schoonheid verkennen

14.00-16.00      Keuze uit één van de drie excursies:

  • Met studenten wandelen over de nieuwe campus van de WUR, met onder meer een bezoek aan het kassencomplex van Unifarm
  • Fietsen naar het historische centrum van Wageningen, onder meer langs de voormalige universiteitsgebouwen en hotel De Wereld
  • Per bus toeren rond Wageningen, door het mooie landschap en langs waardevolle historische gebouwen

 

16.00-17.00      Afsluitend drankje op het dakterras van gebouw Orion

 

AANMELDEN