Van Torenstad naar Lichtstad

Herinrichtingsplan
In Zutphen zijn de Marspoortstraat en de Groenmarkt heringericht. In een oorspronkelijk herinrichtingsvoorstel werd voorgesteld verlichting aan monumentale gevels te bevestigen, waarbij deze direct zouden worden aangelicht.

Inbreng Commissie Ruimtelijke Kwaliteit en Cultuurhistorie (RKC)
Via de commissie RKC adviseren wij de gemeente Zutphen over ruimtelijke kwaliteit en cultuurhistorie. Het oorspronkelijke verlichtingsvoorstel werd niet door de commissie gedragen. Er is zorg uitgesproken over de fysieke en visuele aantasting van de monumenten en de gemeente is geadviseerd een gespecialiseerd lichtbureau in dienst te nemen. De gemeente heeft daarop besloten Studio DL in te schakelen.

Masterplan ‘licht’
Voor het gehele centrumgebied van Zutphen is een ‘masterplan licht’ ontwikkeld onder de slogan ‘Natuurlijk, licht’. Bij de ontwikkeling van het lichtplan zijn de commissie RKC, de bewoners en gebruikers van het centrum nauw betrokken. Studio DL heeft een concept ontwikkeld waarbij licht bijdraagt aan de versterking van structuur en sfeer in de stad, maar niet als een zichtbare aan de stad toegevoegde laag wordt ervaren.

Lichtintensiteit is verbeeld door een notenbalk
De verschillen in het ervaren van lichtintensiteit zijn bepalend voor de beleving. Dit spel is verbeeld door een notenbalk. De entree van het centrum en de belangrijkste stedenbouwkundige omgeving, de Groenmarkt, hebben een hoge toon en daarmee een lichtaccent gekregen. De hoogste toon is aan de Wijnhuistoren toegewezen, waardoor dit belangrijke gebouw als hoofdmonument is uitgelicht. De benadering is locatiespecifiek en heeft geleid tot een subtiel lichtbeeld dat het historische karakter van Zutphen ook in de nachtelijke uren zichtbaar maakt.

Zutphen eerste
Zutphen tweede
zutphen 3
4-IMG_2650
5-IMG_2651
7-IMG_2653
11-IMG_2657
12-eerste resultaat kostverloren_5-11_3n
13-eerste resultaat kostverloren_5-11_4n
zutphen-marstunnel28