Windkijker

Voor een realistische kijk op de impact van een windmolen in het landschap  

Windmolens in het landschap

Het plaatsen van windmolens in ons cultuurlandschap geeft emotie. Dit is heel begrijpelijk. Windmolens hebben een grote impact op de omgeving en zijn moeilijk in te passen in ons landschap. Iedereen vormt zijn eigen beeld op basis van fotovisualisaties of met behulp van tekeningen in het platte vlak of 3D vlak. Maar het blijft lastig om je een beeld te vormen hoe het er straks echt uitziet vanaf jouw favoriete plek of vanuit jouw straat. Wat zien we eigenlijk en wat vinden wij ervan? Een windkijker, voor een realistische kijk op de impact van een windmolen in het landschap, kan in een vroeg stadium hulp bieden.

De Windkijker

De Windkijker is een instrument om ter plekke, in het veld, samen te kijken hoe het er mogelijk straks uitziet. Een realistische weergave van het effect van windmolens in het landschap. Met het grote voordeel dat je er samen tegelijkertijd over praat. Soms valt het tegen, soms valt het mee. Zoals een gebruiker zei:

“De Windkijker is een goed middel om een gefundeerde mening te krijgen.”

De Windkijker is, in samenwerking met industrieel vormgever Henrik de Goffau, ontwikkeld door het Gelders Genootschap. Met de Windkijker kan je het effect van een windmolen op een afstand tussen de 600 en 5000 meter vanaf elke willekeurige  plek bekijken.

Workshop Windkijker

Het Gelders Genootschap organiseert, onder leiding van landschapsarchitect Aditi Kho, een Workshop Windkijker. Met een kleine groep worden zelf gekozen locaties bezocht. In het veld kan samen in een open gesprek gepraat worden over wat je ziet. Wanneer is iets storend voor het landschap waarin je staat? Wanneer valt het mee? Het beeld van een windmolen van 150 of 200 meter (tip)hoogte kan worden bekeken.

Meer informatie?

Bent u geïnteresseerd in een Workshop Windkijker? Neem dan contact op met Aditi Kho.

 

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
04