Afbeelding: artikel MNW

Samenwerking onderzoek historisch interieur

Op 28 februari j.l. bezochten Nick van den Berg, Marlieke Damstra en Lise Wolfert (Interieurwacht Noord-Brabant) een prachtig statig woonhuis uit 1886 in Tolkamer (gemeente Zevenaar). De eigenaren van het pand willen het interieur graag in oude luister herstellen en willen weten wat in huis nog uit de bouwtijd dateert en wat zij kunnen doen om de interieurelementen te herstellen of terug te brengen.

Het Gelders Genootschap heeft samen met de Interieurwacht Noord-Brabant het interieur in kaart gebracht. Hierbij is de technische staat van het interieur bekeken en een waardenstelling van de vaste interieurelementen gemaakt. Lise Wolfert heeft bovendien een verkenning gedaan naar de mogelijkheden voor kleurhistorisch onderzoek. Een kleurhistorisch onderzoek laat zien welke kleuren verf in het verleden zijn gebruikt.

In een volgend stadium zal een aantal studenten van de vakschool CIBAP uit Zwolle langskomen om dit uit te voeren. Zij volgen het excellentietraject tot restauratieschilder.

Het bezoek aan Tolkamer smaakte naar meer! Het Gelders Genootschap en Monumentenwacht Gelderland onderzoeken hoe zij dit soort rapportages in de toekomst aan meer monumenteneigenaren kunnen gaan aanbieden.

Wilt u meer lezen over het bezoek? Klik dan hier voor het verslag in de nieuwsbrief van Monumentenwacht Gelderland. Wilt u meer weten over de interieurrapportages? Neem contact op met Martin van Bleek.