Kastelen in Gelderland

‘Rijk aan kastelen’

Gelderland is rijk aan kastelen. In elke Gelderse gemeente hebben in het verleden kastelen gestaan. Deze middeleeuwse burchten en adellijke huizen zijn nauw verbonden met de Gelderse geschiedenis en met de ontwikkeling van het landschap. Eeuwenlang hadden de kastelen economisch gezien een centrale rol in het middeleeuwse landschap en waren ze cruciaal voor de vorming van het omringende gebied.

Publicatie

Tot dusver bestond er geen volledig overzicht over alle nog bestaande kastelen in Gelderland. Samen met het Gelders Archief, de Stichting Geldersch Landschap & Kasteelen, Gelders Erfgoed en Uitgeverij Matrijs hebben we een boek uitgebracht waarin de bijna 390 middeleeuwse kastelen en adellijke huizen van Gelderland zijn beschreven.

Landschappelijke verscheidenheid en de ontwikkeling en vorm van kastelen

In de publicatie is aandacht voor de verscheidenheid van de verschillende Gelderse landschappen, met aandacht voor onder andere het laaggelegen rivierengebied, de hoger gelegen zandgronden, de heuvels van de Veluwe en het Rijk van Nijmegen. De vorm en de ontwikkeling van kastelen is net zozeer van grote verscheidenheid: zo werden er in het oosten van de provincie mottekastelen gesticht, in het gebied van de Veluwe en Veluwezoom ringwalburgen, in het rivierengebied zaaltorenkastelen en in de steden stadskastelen.

Het verhaal achter elke plek

Elk kasteel heeft zijn eigen geschiedenis. In de publicatie wordt niet alleen aandacht besteed aan de geografische ligging, de veranderende politieke omstandigheden, de familie en bewoners, maar ook aan de bouwkundige ontwikkelingen en de ontwikkeling van tuinen, parken en landschappen. Tevens is er aandacht voor de kastelen die uit het landschap zijn verdwenen.

 

echo rosendael_MG_0797
elburg arent toe boecophuis_MG_1156
Arent toe Boecophuis
twello kruisvoorde_MG_1712
Kruisvoorde
vorden den bramel_MG_0109
Den Bramel
wamel lakenburg_MG_0573
Lakenburg
wilp de lathmer_MG_1098
De Lathmer