Afbeelding: 09 KG- marmerblok in bewerking

Karel van Gelre on the move

Al enige jaren wordt er hard gewerkt aan de restauratie van de toren, het ex- en interieur van de Eusebius in Arnhem. Hierbij is veel natuursteenwerk hersteld en/of vervangen. 
De beide transepten zijn voorzien van nieuwe toegangen in een bijzondere eigentijdse architectuur. De glazen deuren zijn voorzien van metalen deuren met teksten over de geschiedenis van Eusebius en Arnhem.

Ook binnen is al veel gebeurd. Zo is de houten vloer in het schip vervangen door een natuurstenen vloer, zijn de muren aangepakt en opnieuw geschilderd, inclusief de tufstenen elementen.
De Eusebiuskapel is na jaren met een schot afgesloten te zijn geweest weer open gemaakt. Dit komt de ruimtelijke beleving van het interieur ten goede. Om de kapel toch te kunnen afsluiten is door de ontwerper Ruud-Jan Kokke een nieuw hek ontworpen dat geïnspireerd is op de architectuur in de kerk. Ook hier is een tekst over Eusebius opgenomen in het hekwerk. Ruud-Jan Kokke heeft ook het hekwerk ontworpen van de naastgelegen trap naar de nieuwe kelder onder het schip.

Een bijzondere ingreep is de herplaatsing van het praalgraf van Karel van Gelre in het koor. Na jaren in zuidelijke kooromgang van de kerk te hebben gestaan, is bij deze restauratie besloten het praalgraf van de hertog weer in het koor te plaatsen. Een omvangrijke operatie, waarbij tegelijkertijd herstel- en restauratiewerkzaamheden aan het natuursteen worden uitgevoerd. In het verleden zijn namelijk verschillende, wat minder gelukkige werkzaamheden aan het praalgraf uitgevoerd. Zo is het zwarte marmer voorzien van een waslaag en zijn de beschadigingen aan de albasten panelen en het beeld van Karel van Gelre hersteld met een in kleur afwijkende albast. Het originele albast komt uit Nottingham – UK.
Bij de herplaatsing wordt het zwarte marmer zorgvuldig gereinigd en behandeld, worden de ergste beschadigingen hersteld en opvallende afwijkingen in de albasten panelen ontstoord.

Al met al een omvangrijke operatie die met veel precisie en vakmanschap wordt uitgevoerd. Wanneer het praalgraf gereed is, zal dit de uitstraling van het koor absoluut verrijken. 
Tot die tijd ligt Karel van Gelre lijdzaam te wachten in een kist bij de natuursteenwerkplaats in het koor. 

Interieur Noordbeuk
Interieur Noordbeuk
Muur Noordbeuk
Muur Noordbeuk
Bovenzijde Eusebiuskapel
Bovenzijde Eusebiuskapel
Eusebiuskapel
Eusebiuskapel
Hekwerk Eusebiuskapel
Hekwerk Eusebiuskapel
Praalgraf
Praalgraf
Detail Hekwerk Eusebiuskapel
Detail Hekwerk Eusebiuskapel
Praalgraf in koor
Praalgraf in koor
Onderdeel plint
Onderdeel plint
Marmerblok in bewerking
Marmerblok in bewerking
Natuursteenonderdelen
Natuursteenonderdelen
Albasten paneel met marmeren omranding
Albasten paneel met marmeren omranding
albasten panelen
albasten panelen
natuursteenwerkplaats
natuursteenwerkplaats