SRV-Wagen on tour!

Inmiddels is de tour door de Achterhoek over de helft. Er is ontzettend veel georganiseerd, samengewerkt, uitgedeeld en uitgewisseld. Niet alleen rondom de SRV-Wagen was het druk, ook de escape-room en het mini-museum in de wagen werden druk bezocht. Hoe dat allemaal ging? Je leest het in deze update. 

De tour begon in Aalten. Het was een prachtige nazomer, dus het was de hele week stralend weer. Een prachtig begin van de tour! De wagen stond op verschillende plekken in de gemeente, van verzorgingstehuis tot vintage markt. Ook in de volgende gemeente werd er goed gebruik gemaakt van de mobiliteit van de SRV-Wagen. We kwamen letterlijk bij bewoners voor de deur in de wederopbouwwijk om met hen in gesprek te gaan over erfgoed en verduurzaming. In verschillende gemeenten sloten diverse partijen zich aan om bezoekers te informeren over het belang van vergroening en klimaatadaptatie. De (wederopbouw)wijken zijn tegenwoordig in veel gevallen niet meer zo groen als oorspronkelijk de bedoeling was. Het Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Steenbreek gingen hierover in gesprek en deelden samen met tuincentra plantjes uit in ruil voor stoeptegels. 

De verduurzamingsopgave is niet alleen voor onze tuinen. Partijen als de Rabobank en de Lokale Groene Energie Maatschappijen sloten daarom aan om bezoekers te informeren over woningen. Wederopbouwwoningen zijn na al die tijd wel toe aan verduurzaming, maar hoe doe je dat? Duurzaam leven is voor een groot deel ook gedrag en bewust met spullen omgaan. In een aantal gemeenten was Gewoon Groen daarom aanwezig om samen met kringloopwinkels aandacht te vragen voor de circulaire economie. Dat lijkt misschien nieuw, maar in de wederopbouwtijd was hergebruik van spullen heel normaal. De druk bezochte vintage-markten rondom de SRV-Wagen maakten duidelijk dat er veel belangstelling is voor retro kleding en spullen. Zo gek waren die wederopbouwjaren nog niet!  

De komende maand toert de SRV-Wagen nog door vier gemeenten. Er is dus nog ruim een maand de tijd om Een nieuwe tijd rijdt! te bezoeken. Wil je weten wat er allemaal nog staat te gebeuren? Kijk voor de programma’s van de deelnemende gemeenten op onze website: www.nieuwetijdachterhoek.nl  Tot snel! 

Een nieuwe tijd! Wederopbouw Achterhoek is een initiatief van 11 gemeenten in de Achterhoek. Inmiddels hebben we met de SRV-Wagen 7 van deze gemeenten bezocht. De verhalen en gebouwen uit de wederopbouwperiode die centraal staan in de wagen verbinden verleden, heden en toekomst. Hoe werd er vroeger gebouwd in tijden van woningnood? Hoe verduurzamen we deze huizen? Geeft het verleden ons inspiratie over hoe wij nu met onze omgeving omgaan? Deze vragen verbinden het erfgoed van toen aan de opgaven van nu. In de SRV-Wagen maak je een tijdreis van de wederopbouwperiode naar de toekomst. Weet jij uit de escape-room te ontsnappen? 

Naast Aalten zijn we de komende tijd ook in de andere gemeenten in de Achterhoek op pad. Wil jij de SRV-Wagen ook bij je project inzetten? Dat kan! Neem contact op met Werner of Lotte voor de mogelijkheden.