Link: https://www.youtube.com/watch?v=nLg8u8igFNA

Een Nieuwe Tijd rijdt!

SRV-Wagen on tour!

Inmiddels is de tour door de Achterhoek over de helft. Er is ontzettend veel georganiseerd, samengewerkt, uitgedeeld en uitgewisseld. Niet alleen rondom de SRV-Wagen was het druk, ook de escape-room en het mini-museum in de wagen werden druk bezocht. Hoe dat allemaal ging? Je leest het in deze update. 

De tour begon in Aalten. Het was een prachtige nazomer, dus het was de hele week stralend weer. Een prachtig begin van de tour! De wagen stond op verschillende plekken in de gemeente, van verzorgingstehuis tot vintage markt. Ook in de volgende gemeente werd er goed gebruik gemaakt van de mobiliteit van de SRV-Wagen. We kwamen letterlijk bij bewoners voor de deur in de wederopbouwwijk om met hen in gesprek te gaan over erfgoed en verduurzaming. In verschillende gemeenten sloten diverse partijen zich aan om bezoekers te informeren over het belang van vergroening en klimaatadaptatie. De (wederopbouw)wijken zijn tegenwoordig in veel gevallen niet meer zo groen als oorspronkelijk de bedoeling was. Het Waterschap Rijn en IJssel en Stichting Steenbreek gingen hierover in gesprek en deelden samen met tuincentra plantjes uit in ruil voor stoeptegels. 

De verduurzamingsopgave is niet alleen voor onze tuinen. Partijen als de Rabobank en de Lokale Groene Energie Maatschappijen sloten daarom aan om bezoekers te informeren over woningen. Wederopbouwwoningen zijn na al die tijd wel toe aan verduurzaming, maar hoe doe je dat? Duurzaam leven is voor een groot deel ook gedrag en bewust met spullen omgaan. In een aantal gemeenten was Gewoon Groen daarom aanwezig om samen met kringloopwinkels aandacht te vragen voor de circulaire economie. Dat lijkt misschien nieuw, maar in de wederopbouwtijd was hergebruik van spullen heel normaal. De druk bezochte vintage-markten rondom de SRV-Wagen maakten duidelijk dat er veel belangstelling is voor retro kleding en spullen. Zo gek waren die wederopbouwjaren nog niet!  

De komende maand toert de SRV-Wagen nog door vier gemeenten. Er is dus nog ruim een maand de tijd om Een nieuwe tijd rijdt! te bezoeken. Wil je weten wat er allemaal nog staat te gebeuren? Kijk voor de programma’s van de deelnemende gemeenten op onze website: www.nieuwetijdachterhoek.nl  Tot snel! 

Een nieuwe tijd! Wederopbouw Achterhoek is een initiatief van 11 gemeenten in de Achterhoek. Inmiddels hebben we met de SRV-Wagen 7 van deze gemeenten bezocht. De verhalen en gebouwen uit de wederopbouwperiode die centraal staan in de wagen verbinden verleden, heden en toekomst. Hoe werd er vroeger gebouwd in tijden van woningnood? Hoe verduurzamen we deze huizen? Geeft het verleden ons inspiratie over hoe wij nu met onze omgeving omgaan? Deze vragen verbinden het erfgoed van toen aan de opgaven van nu. In de SRV-Wagen maak je een tijdreis van de wederopbouwperiode naar de toekomst. Weet jij uit de escape-room te ontsnappen? 

Naast Aalten zijn we de komende tijd ook in de andere gemeenten in de Achterhoek op pad. Wil jij de SRV-Wagen ook bij je project inzetten? Dat kan! Neem contact op met Werner, Joanne of Lotte voor de mogelijkheden.

 

AGENDA Een nieuwe tijd rijdt! 

week start     Plaats
46 15 november t/m 21 november Doetinchem
47 22 november t/m 28 november Doesburg
         

 

 

Op de website van Een nieuwe tijd is het programma per gemeente te vinden. Ook kun je hier meer lezen over het project.

 

Afbeelding: SRV wagen

Een nieuwe tijd rijdt! 

Tour door de Achterhoek

Om de elf deelnemende gemeenten van het project Een nieuwe tijd! wederopbouw in de Achterhoek aan elkaar te verbinden en wederopbouw onder de aandacht te brengen, gaat er vanaf september 2021 een echte SRV-wagen rijden. Deze wagen is een belangrijk onderdeel van het project van Een nieuwe tijd!

De SRV-Wagen is het klapstuk van Een nieuwe tijd!  Met dit project verbinden we de opgaven uit de wederopbouwtijd met de (duurzaamheid)opgaven van nu. Wat kunnen we leren van onze geschiedenis en hoe zetten we dat in om te verduurzamen met inachtneming van cultuurhistorische waarden?

Voor het antwoord op deze vraag kun je in de SRV-Wagen stappen en een tijdreis maken!

Eerst stap je terug in de tijd: hoe zag de wederopbouwperiode in de Achterhoek er uit en voor welke uitdagingen stond men toen? Welke oplossingen werden gekozen? Dit beleef je in een interactief mini-museum als je de SRV-Wagen instapt.

Vervolgens reis je naar de toekomst: hoe ziet de Achterhoek er uit als we niets doen aan verduurzaming? Door welke ingrepen kunnen wij dit voorkomen? Dit beleef je in de tweede ruimte in de SRV-Wagen. Een donkere escaperoom waar je weer licht brengt door het oplossen van puzzels en spellen.

Je stapt weer uit in het heden: rondom de SRV-Wagen ga je in gesprek. Met de buurman, een energiecoach en adviseurs die duurzame oplossingen bieden. We zijn ook benieuwd naar wat jij vindt! Is duurzaamheid belangrijk voor je? En hoe denk je over je eigen leefomgeving? Vertel het ons allemaal tijdens Een nieuwe tijd rijdt!

We werken tijdens onze tour samen met verschillende partijen:
Stichting Steenbreek 
Rabobank 
Agem 
Waterschap Rijn en IJssel