De Zuiderzeestraatweg

Historische weg
De Zuiderzeestraatweg is een historische weg met een bijzondere betekenis voor de Noordelijke Veluwezoom. In samenwerking met de Regio Noord Veluwe hebben wij een streefbeeld opgesteld voor de Zuiderzeestraatweg. Belangrijke vragen zijn geweest: Naar welke belevingskwaliteit streven we? Welke ontwerpprincipes worden gehanteerd om de weg nieuwe grandeur te geven? Welke kansen liggen er voor de toekomst?

Het Verhaal
Om deze vragen te kunnen beantwoorden hebben we eerst het Verhaal van de Zuiderzeestraat opgesteld, een verhaal dat al begon in 1827, toen Koning Willem I de aanleg van de weg tussen Amersfoort en Zwolle had goedgekeurd. Een zoektocht over een periode van bijna 200 jaar heeft prachtig beeldmateriaal en inzicht in historische gebeurtenissen opgeleverd. De Zuiderzeestraatweg koppelt verschillende tijdsbeelden, landschappen, oude stadjes, dorpen en woongebieden langs de rand van de Veluwe en het voormalig Zuiderzeegebied, waardoor zich het karakter van de regio openbaart.

Het streefbeeld
Het streefbeeld levert uitgangspunten op voor het omgaan met de Zuiderzeestraatweg, maar gaat tevens in op de relatie met gebiedsopgaven en thema’s langs de weg en hoe daar per gemeente mee om te gaan.

Kansen voor de toekomst
Tijdens het project is gebleken dat veel zaken met de weg samenhangen maar niet rechtstreeks over het beeld van de weg gaan. Er zijn veel kansen naar boven gekomen. Deze kansen zijn in een bidboek neergelegd zodat partijen in het gebied kunnen worden verleid om met deze kansen aan de slag te gaan.
 

collage_B2_naar
collage_D2_naar
DSC02706
DSC02715
DSC02719
IMG_2139
Zuiderzeestraatweg start 2010 mei 16