Afbeelding: Ontwerp figuur Mirjan Koldeweij

De proeftuin; Beeldende kunst ter bevordering van het landschap

Dat beeldende kunst en infrastructuur goed samengaan blijkt uit het bijzondere project aan de Nettelhorsterweg; de proeftuin. De weg nabij Lochem wordt volgend jaar door de provincie verbreed en aangepast, gelijktijdig wordt daarbij het landschap versterkt door veel nieuwe bomen aan te planten en onderdelen van het landgoed Nettelhorst te herstellen. Beeldende kunst wordt ingezet om de herkenbaarheid van de weg en het gebied te vergroten. Dit is een initiatief van bewoners uit het gebied onder de titel “De Slimste Weg”. Het Gelders Genootschap is hierbij door de provincie betrokken als opsteller van het landschapsplan.

Kunst als identiteit

Door middel van het kunstproject wordt er geprobeerd om de weg niet enkel te laten functioneren als verbinding, maar om ook te zorgen voor herkenbaarheid en eigen identiteit van de weg. De weggebruikers moeten via het kunstproject welkom geheten worden in het gebied, maar het project moet er ook voor zorgen dat er rekening gehouden wordt met gevaarlijke verkeersituaties. 

Proces

Er zijn een drietal kunstenaars gevraagd die hebben nagedacht over een manier om de weg herkenbaarder te maken. In november hebben de kunstenaars de mogelijkheid gehad om hun plannen te presenteren. Een jury, bestaande uit onder andere provincieambtenaren, omwonenden en het Gelders Genootschap, heeft de projecten vervolgens beoordeeld. De uiteindelijke keuze is gevallen op een ontwerp dat herkenbaarheid geeft maar, ook bescheiden is ten opzichte van het landschap en de omgeving.

Bottom-up

Bijzonder aan de proeftuin is de betrokkenheid van de omwonenden. Het project is van onderaf ontwikkeld en de verdere uitwerking van het plan zal dan ook in overleg met de omwonenden plaatsvinden. Het kunstinitiatief is een bijzondere oplossing voor de bewoners om de weg eigen te maken en geeft een positieve draai aan het landschap.

Kijk voor meer informatie over de proeftuin op www.proeftuinnettelhorst.nl. Meer informatie over het burgerinitiatief De Slimste Weg is te vinden op www.slimsteweg.nl

Ontwerp Mirjam Koldeweij
Ontwerp Mirjam Koldeweij
Willy
Willy
Annie
Annie
Kinderen
Kinderen
Nettelhorst, zijkant
Nettelhorst, zijkant
Tekening J. de Beyer Laren Bron RCE
Tekening J. de Beyer Laren Bron RCE