Afbeelding: De Hooge Riet 3

De Hooge Riet te Ermelo

Van rijks monumentaal sanatorium naar uniek woonpark

In Ermelo staat vlakbij het centrum een sanatorium uit de jaren ’30; De Hooge Riet. Dit sanatorium is ontworpen in Interbellumstijl door de Arnhemse architect E.J. Rotshuizen en zowel de parkaanleg als de gebouwen hebben een rijks monumentale status. Zorginstelling GGz Centraal heeft het sanatorium verkocht aan projectontwikkelaar Heijmans die het transformeert tot woningen. Dit is de eerste fase van de transformatie van het instellingsterrein Veldwijk. Het terrein rondom het sanatorium was vroeger afgesloten, maar dankzij de nieuwe ontwikkeling wordt het straks een openbaar toegankelijk park, midden in het dorpshart. Vanuit het Gelders Genootschap zijn er meerdere collega’s bij dit bijzondere project betrokken: Jan Wabeke in de rol van stedenbouwkundige van de gemeente, Geert Jan Jonkhout als secretaris van de van de Commissie Omgevingskwaliteit en Annelies Scholtz als cultuurhistorisch adviseur.

Transformatie

Om eer te doen aan de waarden van het sanatorium, is er vertrokken vanuit het gebouw zelf. De oorspronkelijke idealen van het sanatorium, zoals voldoende licht en ruimte, worden in de plannen verwerkt. In het oorspronkelijke gebouw was er bijvoorbeeld een verschil tussen de gevels die op de zon gericht waren en de gevels aan de andere zijde. In de woningbouw wordt dit principe meegenomen. Woningen krijgen bovendien ook geen privétuin maar een terras dat aan een gemeenschappelijk binnenhof ligt.

Nieuwbouw en parkaanleg

Naast de realisatie van woningen in de bestaande bouw, zullen er ook nieuwbouwwoningen op het terrein komen en is er een parkeeropgave. Deze ontwikkelingen worden subtiel ingepast in het monumentale groen. De monumentale tuin wordt opgeknapt en toegankelijk voor publiek. 

Kwaliteitsteam

Om de ruimtelijke kwaliteit en de monumentale waarden te borgen heeft de gemeente Ermelo een kwaliteitsteam samengesteld vanuit verschillende disciplines. Dit team spart regelmatig met de ontwerpers van Heijmans om zo gezamenlijk tot een mooi plan te komen.

Klik hier voor meer informatie over dit bijzondere project op: https://www.dehoogeriet.nl/project-de-hooge-riet/.
Klik hier voor een leuke film over de bouw van het sanatorium. 

De Hooge Riet 1
De Hooge Riet 2
De Hooge Riet 3
De Hooge Riet 4
De Hooge Riet Glas in lood