Afbeelding: JORD20200703-010 (3) klein

De architect en ontwikkelaar aan het woord

Forteneiland

Geïnspireerd op een fortenterrein uit de Hollandse Waterlinie

Forteneiland is het nieuwste buurtje in de wijk Parijsch in Culemborg. Gijsbert Diepeveen, ontwikkelaar bij Heijmans en Mark Lardinoye van Mulleners + Mulleners architecten vertellen over hoe zij zich lieten inspireren door de beeldtaal van de forten die de Hollandse Waterlinie in de omgeving sieren. 

“De wijk Parijsch ligt in het gebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lieten ons inspireren door de forten uit de omgeving.” Je hebt solitaire forten of fortterreinen met een enclave van gebouwen, legt Mark Lardinoye uit. “Dit eiland in Parijsch – omringd door water en groen – bood een uitgelezen kans om een hedendaags ‘fortenterrein’ te realiseren. Op een fortenterrein zie je langgerekte gebouwen met een sterke ritmiek in combinatie met kleinere (officiers)woningen. Zo is het ook op Forteneiland.”

Toen materiaal nog duur was en arbeid goedkoop

De architectuur van forten is medebepaald door de economische situatie van eind 19e eeuw. Materialen waren schaars en arbeid was goedkoop. De forten werden niet gebouwd om mooi te zijn, maar waren functionele ensembles. Maar toch werden er veel metselwerk-details en versieringen aangebracht, want het oog wil ook wat! Dat zie je hier ook terug in de architectuur, legt Mark uit. “De details zijn gemaakt door te spelen met steenkleuren en metselwerkverbanden, zoals muizentandjes, rollagen en bogen rond ramen en deuren. Deze elementen zie je terug op Forteneiland. De basissteen is een mooie genuanceerde bruinpaarse of roodpaarse steen. En enkele huizen krijgen een grijze steen. Met een gele steen maken we overal accenten. Om de eenheid en rust te bewaren komt er één kleur dakpan. Als straks het hele buurtje wordt gebouwd, zie je door je oogharen heen het karakter van toen, maar woon je hier wel met het comfort van nu.” 

Plek met heel veel mogelijkheden

Parijsch was helemaal nieuw voor mij, vertelt Gijsbert Diepeveen. “Voor ik bij de ontwikkeling van Forteneiland West begon was ik ook nog niet eerder in Culemborg geweest. Ik zag meteen plek met heel veel mogelijkheden. Parijsch is een mooie plek om een nieuwe toekomst te beginnen en nieuwe herinneringen te maken.” Je woont hier midden tussen de natuur. De Lek met de uiterwaarden en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vlakbij en toch ben je in 20 minuten in hartje Utrecht.  

Net even anders

Het oostelijk deel van Forteneiland is grotendeels gerealiseerd. De laatste 12 luxe tweekappers worden op dit moment gebouwd, en de overige 55 woningen zijn inmiddels bewoond. Uiteraard sluit Forteneiland West qua architectuur aan bij het oostelijke deel van het eiland. En toch krijgt Forteneiland West echt zijn eigen, herkenbare sfeer door weer nét even anders te zijn. Met veel groen en een mix van bewonerstypes krijgt het eiland een fijne samenstelling.

De natuur om je heen

Het is bekend dat een groene omgeving heel prettig is om in te wonen en te leven. Daarom vindt Gijsbert al dat groen zo belangrijk. Maar veel groen heeft ook een andere belangrijke functie. De groene hoven gaan regenwater opvangen bij fikse buien en ze zorgen voor verkoeling als het heel warm is. Het maakt de wijk daarmee een hittebestendige wijk. Met die ruimte voor de natuur tussen de woningen en veel biodiversiteit wordt Forteneiland West echt een natuur inclusieve wijk.

Niet alleen groen, ook heel duurzaam

Forteneiland wordt duurzaam: alle woningen zijn volledig gasloos. De grondwarmtepomp verwarmt de woning in de winter en geeft verkoeling in de zomer. Ook worden alle woningen voorzien van zonnepanelen. Een deel van de wijk wordt autovrij en we zijn bezig deelauto’s een plek te geven. Daarnaast komt er een snelle en veilige fietsroute die de wijk verbindt met de andere buurtjes, de winkelgebieden. Je fietst dan ook zo naar de historische binnenstad van Culemborg.

 

Meer lezen over Forteneiland?