Sietske Annevelink - Schurer, stagiair

Mijn naam is Sietske Annevelink-Schurer en ik ben bachelor student Algemene Cultuurwetenschappen bij de Open Universiteit. In de maanden februari, maart en april werk ik als stagiair bij het Gelders Genootschap mee aan het project Oorlog in Arcadië, 1940-1945 . Dit sluit goed aan op de bachelor- en mastermodule ‘Historische Buitenplaatsen en Landgoederen’ die ik bij Rijksuniversiteit Groningen heb gevolgd. 

Het stageonderzoek zal voornamelijk een blik werpen op ‘het dagelijkse leven’ op de landgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hoe ervaarden eigenaren, personeel en pachters de oorlog? Op welke wijze veranderde het landgoedbeheer? Hoe was het om in een huis te wonen dat gevorderd was door de Duitse bezetter? Hoe werd, samen met Geallieerden, de bevrijding gevierd?

Een manier om daar achter te komen is het maken van een bronnenanalyse in de vorm van ‘oral history’ door middel van interviews met ooggetuigen of hun nazaten. Daarnaast hoop ik op inzage in egodocumenten zoals dagboeken en brieven. We zijn niet alleen op zoek naar dagboeken van eigenaren en hun personeel, maar ook naar oorlogsdagboeken en brieven van officieren en soldaten van de Duitse en Geallieerde legers om meer te weten te komen over hun ervaringen.  Van alle informatie zal ik proberen lopende verhalen te maken.  

Naast dit boeiende project ben ik ook geïnteresseerd in wat het Gelders Genootschap verder allemaal doet. Ik hoop in dit leerproces als stagiair veel kennis op te doen op het gebied van Nederlands erfgoed en de manier van werken binnen dit genootschap. Als het enigszins mogelijk is dan loop ik graag een dagje mee met andere erfgoedprojecten van het Gelders Genootschap.
 

Foto: Annelies Annevelink