Afbeelding: Kim 1

Stage Gelders Genootschap Kim van de Ven

De afgelopen drie maanden heb ik stage gelopen bij het Gelders Genootschap. Het was een erg leuke en interessante ervaring. Binnen het project Oorlog in Arcadië, 1940-1945 deed ik onderzoek naar het fysieke oorlogserfgoed op landgoederen in Gelders Arcadië en hoe daar tegenwoordig mee om wordt gegaan in beheer en beleid. Gelders Arcadië is een landgoederenzone met meer dan 100 buitenplaatsen en landgoederen. Met name de Slag om Arnhem heeft zijn sporen achtergelaten in de dit gebied. Door middel van drie casuslandgoederen (Hartenstein, de Hemelse Berg en de Oorsprong) in de gemeente Renkum heb ik onderzoek gedaan naar de verschillende manieren van omgang met oorlogserfgoed en waar eigenaren en beheerders tegenaan lopen in beheer en beleid. 

Naast mijn eigen onderzoek binnen het project Oorlog in Arcadië heb ik ook meegelopen met collega’s om andere projecten en aspecten van het Gelders Genootschap te leren kennen. Zo heb ik onder andere een dagje met collega’s bij de SRV wagen van het project Wederopbouw Achterhoek gestaan. Dit is een initiatief van 11 gemeenten om mensen bewust te maken over hun eigen omgeving en het erfgoed van het verleden te verbinden met vraagstukken van nu. In de SRV wagen, die elke week in een andere gemeente staat, zit een mini-museum en een escaperoom. 

Op 10 november heb ik samen met collega’s van het project een bijeenkomst georganiseerd over de omgang met oorlogserfgoed op landgoederen in de Veluwezoom. Ondanks de korte tijd om het te organiseren hebben we een mooie groep van ongeveer 20 mensen bij elkaar gekregen. Deze groep bestond uit eigenaren en beheerders van landgoederen, experts op het gebied van de Tweede Wereldoorlog en andere betrokkenen bij het project Oorlog in Arcadië. Het doel van de bijeenkomst was het in gesprek gaan met eigenaren, beheerders en experts over de omgang met oorlogserfgoed in beheer en beleid. Bij de bijeenkomst was het niet de bedoeling om al alle antwoorden te hebben, maar juist om vragen te stellen en met elkaar te discussiëren. Na twee discussierondes zijn we op excursie gegaan over de landgoederen Hartenstein, de Hemelse Berg en de Oorsprong. Hier kregen de deelnemers voorbeelden van oorlogserfgoed, zoals een schuilkelder, inkerving in een boom en oude huisplaatsen te zien waar doorgepraat werd over de omgang met dit erfgoed. Door het organiseren van deze bijeenkomst heb ik veel ervaring opgedaan en ben ik veel te weten gekomen over de uitdagingen op het gebied van beheer en beleid van oorlogserfgoed en landgoederen. Daarnaast hebben we veel positieve reacties gekregen en heb ik nieuwe contacten gelegd. 

Mijn stageperiode viel gelukkig tussen de corona lockdowns in. Hierdoor had ik de kans om mee te maken hoe het er normaal gesproken aan toe gaat bij het Gelders Genootschap. Fysieke bijeenkomsten waren vaak weer mogelijk (al dan niet met corona toegangsbewijs) en de bedrijvigheid op kantoor was erg leuk om mee te maken. De invloed van corona was wel merkbaar in de laatste weken van de stage, toen thuiswerken weer de norm werd. Gelukkig kon de bijeenkomst op 10 november nog wel fysiek doorgaan. 

Een stage bij het Gelders Genootschap is echt een aanrader voor stagezoekers. Je leert erg veel over hoe de organisatie in elkaar zit, wie waar mee bezig is en bijvoorbeeld ook hoe er samen wordt gewerkt met gemeenten en andere organisaties. Het is een wereld van verschil met de universiteit. Op de universiteit leer je ondanks verschillende excursies niet het werkveld kennen. Daarom is deze stage een goede ervaring geweest als opstapje naar de werkwereld. Daarnaast krijg je te maken met hele leuke en behulpzame collega’s!

Kim 1
Landgoed Hartenstein
Kim 2
Schuilkelder op landgoed de Oorsprong
Kim 3
Excursie op landgoed Hartenstein en de Oorsprong
Kim 4
Excursie op landgoed Hartenstein en de Oorsprong