Mijn naam is Carlo Valerio, masterstudent Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, en sinds begin september stagiair bij het Gelders Genootschap. De komende tijd zal ik een bijdrage leveren aan het project Oorlog in Arcadië, 1940-1945. Dit project van het Gelders Genootschap en de Nederlandse Kastelenstichting brengt in beeld welke rol de Nederlandse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden. Veel buitens werden in de oorlog geconfisqueerd door Duitse of geallieerde troepen en kregen nieuwe functies. Zo werden er onder meer opleidingsinstituten, ziekenhuizen, barakken en militaire hoofdkwartieren gevestigd.
Tegenwoordig wordt opvallend weinig verteld over het oorlogsverleden van Nederlandse kastelen, buitenplaatsen en landgoederen. Op dit moment zijn er weliswaar WOII-tentoonstellingen op het Utrechtse slot Zuylen en Huis Doorn, en in Gelderland is het Airborne Museum in landhuis Hartenstein een goed voorbeeld. Maar over het algemeen wordt op Nederlandse landgoederen weinig aandacht aan deze periode besteed en valt in de presentatie van deze historische verhalen nog veel vooruitgang te boeken.
Op welke wijze presenteer je zoiets? Hoe geef je het publiek iets mee en respecteer je tegelijkertijd de gevoeligheden van dit erfgoed en gevoelens van hun eigenaren? Dit zijn vragen die mij bezighouden. Ik zal dan ook onderzoeken of dit ‘verzwegen’ verleden verteld kan worden en welke vorm van presentatie hiervoor geschikt is. Hierbij zal ik veel nadruk leggen op het oorlogsverhaal van de landgoederen Zypendaal en Gulden Bodem in Arnhem. In de toekomst zal zo het oorlogsverleden van dit soort plekken voor een breder publiek in het landschap zichtbaar zijn.
“Ik onderzoek of dit ‘verzwegen’ verleden verteld kan worden en welke vorm van presentatie hiervoor geschikt is.”