ir. W. (Wilma) Broer

Al jong was Wilma Broer geïnteresseerd in architectuur en dat bleef haar grote passie. Met enthousiasme adviseert zij verschillende gemeenten en hun inwoners.

Na haar opleiding aan de universiteit McGill in het Canadese Montreal, kwam architect Wilma Broer een kleine dertig jaar geleden naar Nederland. Met tussenpozen werkt zij nu al zo’n twintig jaar in en voor Gelderse gemeenten en kijkt dankzij haar internationale roots vaak met een net andere, frisse blik naar vraagstukken. Veel ervaring dus, al wordt adviseren over de gebouwde omgeving nooit routine.

“Een woning bouwen of verbouwen, iets nieuws of anders maken in het landschap: dat blijft voor mensen een bijzondere gebeurtenis. Ik vind het leuk om te ontcijferen wat zij écht willen. Invoelen, inspireren, prikkelen, inzicht en samenhang bieden: daarmee kan ik van betekenis zijn. Niet alleen voor plannenmakers, ook voor de gemeenten. Ook die willen natuurlijk graag een oplossing die voor iedereen werkt.”

De laatste jaren verdeelt Wilma haar tijd over Nederland en Italië, waar zij met haar man een oude boerderij ‘Rustico Casa Buian’ aan het verbouwen is. “Italië is zó’n mooi land. De cultuur, de geschiedenis en natuurlijk de gebouwen! We zijn er getrouwd en hebben toen onze Canadese en Nederlandse families bij elkaar gebracht in Liguria, voor een superweek samen. Ook dat heeft bijgedragen aan de band die we nu hebben met Italië.”