W. (Werner) Weijkamp MA

Samen zorgen voor een leefomgeving waarin het fijn wonen, werken en recreëren is: daar is architectuur- en bouwhistoricus en teamleider erfgoed Werner Weijkamp vanuit verschillende rollen mee bezig. Hij adviseert gemeenten over erfgoed, maar brengt in projecten ook graag mensen bij elkaar om samen te werken aan een mooi Gelderland. Met altijd de ‘eindgebruiker’ voor ogen. “Uiteindelijk doen we het voor die fijne leefomgeving voor inwoners van Gelderland.”

“In de Achterhoek zetten we met gemeenten de wederopbouwtijd op de kaart. Leuk om het verhaal van het naoorlogs erfgoed op vernieuwende manieren te delen. Zo richtten we een SRV-wagen als rijdend museum in en gingen met inwoners in gesprek over verduurzaming van hun woningen.” Nu maakt Werner zich met collega’s sterk voor meer aandacht voor het erfgoed na 1965. “Samen met onze Overijsselse collega-organisatie organiseren we bijvoorbeeld een reeks webinars.”

Als coördinator van het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland is Werner ook volop bezig met het verbinden van gemeenten. “We stimuleren gemeenten om kennis en praktijkervaring uit te wisselen. Op kleinere schaal gebeurt dat ook als gemeenten bijvoorbeeld samen een regionale erfgoedcommissie inrichten en meer gebiedsgericht werken.”

Thuis in Ulft geniet Werner van wandelen en lezen en werkt graag in zijn moestuin. “Altijd lekker om buiten aan de slag te zijn.”