ir. V.H. (Victor) Ackerman

Geboren en getogen in Nijmegen, keerde architect Victor Ackerman er in 2020 terug, nadat hij werkte voor verschillende architectenbureaus in Rotterdam, Amsterdam en Beilen. Voor zijn overstap naar het Gelders Genootschap werkte Victor voor zusterorganisatie Libau in Groningen en doceerde ook aan de Academie van Bouwkunst.

“Fijn om Nijmegen en Gelderland te herontdekken. Ik adviseer ook over woningbouw in een heel nieuw stadsdeel in mijn eigen woonplaats. Dat ik daar op de fiets heen kan is natuurlijk heel bijzonder.” Als adviseur ruimtelijke kwaliteit geniet Victor van de diversiteit van de vraagstukken: van een kleine verbouwing tot een agrarische uitbreiding, of bouwen in een historische omgeving.

“De afwisseling is heel prettig aan dit werk. Er zijn altijd meerdere oplossingen mogelijk, dus het is de uitdaging om de bedoeling van keuzes voor een plek en plan samen scherp te krijgen. Hoe hecht je een plan zo goed mogelijk aan een straat, dorp, stad en een landschap, zodat het een logische toevoeging wordt? Vaak maken we het samen beter, door met collega’s met verstand van landschap, stedenbouw en cultuurhistorie mee te denken.”

Als liefhebber van kunst bezoekt Victor geregeld musea. Sinds kort volgt hij ook een schildercursus. “Soms krijgen we een opdracht, soms is het zelf scheppend experimenteren. Het maakt mijn hoofd leeg, heerlijk ontspannend!”