ir. V.H. (Victor) Ackerman

Ik ben opgeleid als architect en heb na mijn studie op verschillende architectenbureaus gewerkt, in Rotterdam, in Amsterdam en in Beilen. Hierdoor heb ik met mijn gezin op verschillende plekken gewoond, zowel in de stad als in een dorp. De afgelopen vijf jaar heb ik als ruimtelijk adviseur in Groningen en in Drenthe gewerkt bij Libau, een zusterorganisatie van het Gelders Genootschap, gevestigd in Groningen. Daarnaast ben ik de afgelopen jaren ook werkzaam geweest bij de Academie van Bouwkunst te Groningen.

Het werken als adviseur op het gebied van de ruimtelijke kwaliteit bevalt mij zeer goed. Het werk bracht mij al op veel verschillende plekken en leverde interessante ontmoetingen met heel diverse mensen op. Het werk heeft een grote dynamiek, door de snelle afwisseling in ruimtelijke vraagstukken. Een kleine verbouwing, een agrarische uitbreiding, de nieuwbouw van een school of het bouwen in een historische context, allerlei vragen komen langs. Die afwisseling vind ik ook heel prettig aan dit werk. En de jarenlange ervaring van het werken als architect helpt mij enorm om een plek en de ruimtelijke opgave snel te kunnen doorgronden. Daarnaast laat je bij de advisering verschillende oplossingsrichtingen door je hoofd gaan, wat natuurlijk ook een vorm van ontwerpen is.

Bij een ruimtelijke opgave zijn altijd meerdere oplossingen mogelijk. Daarom is het belangrijk om de randvoorwaarden en de ontwerpkeuzes van de aanvrager en/of adviseur helder te krijgen. Mijn ervaring is dat dit bij een goede architect meestal vanzelf gaat, maar bij een ontwerpende tekenaar, bouwer en niet-professionele aanvrager wat meer moeite kost. In het laatste geval zie ik mijzelf ook als een coach, om te zorgen dat de juiste stappen worden doorlopen die leiden tot het meest optimale ontwerp op de betreffende plek. Als adviseur dien je daarbij de verschillende belangen af te wegen, inclusief de wensen van de aanvrager. Dat kan soms een lastige puzzel zijn. Maar ik merk dat er bijna altijd wel een opening is voor een gesprek. Dit kan ook wel eens leiden tot aanvullende suggesties, bijvoorbeeld voor de indeling van een woning of de kavel. Het is mooi als een dergelijk advies terugkomt in de tekeningen voor de bouwaanvraag.

In mijn vrije tijd ben ik vaak met architectuur bezig. Dat gebeurt in vakanties maar ook thuis in de vorm van het bekijken van projecten in architectuurboeken. Soms kunnen projecten op andere plekken interessant zijn door bijvoorbeeld een afwijkend materiaalgebruik, bijzondere ruimtes of innovaties op het gebied van duurzaamheid. Het ruimtelijke aspect speelt voor mij door in alles wat ik zie, zowel binnen als buiten, en levert een manier van kijken die je niet meer loslaat. Daarnaast is het verbeelden hiervan in de kunst zeer interessant en houd ik erg van het bezoeken van kunstmusea. Vanuit mijn nieuwe woonplaats, waarbij ik terugkeer naar mijn wortels, zal dat eenvoudiger worden. Ik kijk daarom zeer uit naar het werken in een voor mij vertrouwd landschap.