dr. S.M. (Simon) van den Bergh

Iedereen houdt van plezierige plekken en niemand houdt van regels. Daarom spreken participatieprojecten met burgers en ondernemers mij zo aan: samen werken aan wat ertoe doet. Gelukkig is er vanuit de samenleving steeds vaker interesse om werkelijk mee te denken over ruimtelijke processen en ingrepen.

Soms denk ik dat we als maatschappij fundamenteel iets moeten veranderen. Energietransitie is zo belangrijk, maar we durven nog niet ver genoeg te gaan. Als we echt iets willen, zal het alleen maar kunnen door zeer ingrijpend te zijn. Maar als het dan over ons vakgebied gaat, worden dergelijke veranderingen als verstorend ervaren. Dat is dus een stevig dilemma – daar kom je nooit helemaal uit.

In mijn vrije tijd ben ik vrijwel altijd buiten. Ik sport graag - zo ren ik ultra’s van 50, 60 of 100 kilometer in de natuur, maar zit ik ook graag op mijn racefiets of mountainbike, een perfecte manier om gebieden te ontdekken. In steden zal je mij minder vaak aantreffen, geef mij op zulke momenten maar de illusie van ongereptheid.