S. (Sazya) Zeefat MA

Als je landschapsgeschiedenis hebt gestudeerd, dan is adviseren over de inrichting van boerenerven natuurlijk interessant. Toch vindt adviseur Sazya Zeefat erfadvies voorál mooi vanwege het directe contact dat zij dan heeft met de erfbewoners. “Je kunt echt impact hebben op hun leven en omgeving.”

In haar werk bij het Gelders Genootschap komen Sazya’s liefde voor geschiedenis, kunst en landschap bij elkaar. Zo maakt zij cultuurhistorische beschrijvingen van bijvoorbeeld monumenten, landschappen en landgoederen. Zij heeft samen met een collega die veel weet over interieurs, een beschrijving gemaakt van een villa én het landschap. “De afwisseling in het werk is zo leuk. En het is verfrissend dat je hier als collega’s veel kunt leren van elkaar.”

Juist nu er veel druk staat op ‘de ruimte’ – denk alleen al aan de woningen die we moeten bouwen, energietransitie en klimaatadaptatie – helpt het om het verhaal van een stad, dorp of gebied mee te nemen bij het maken van keuzes. “Schatgraven. Dat doen wij ook voor Oorlog in Arcadië, een landelijk onderzoeksproject over de kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog. Dat verhaal is nog vrij onbekend, maar kan bijdragen aan de beleving van die plekken.”

In haar vrije tijd stort Sazya zich op haar tuin en ze leest graag. En ze bouwt aan het verhaal van haar eigen woonplek, door haar woonomgeving te verkennen. “We zijn net verhuisd en zijn veel bezig geweest in onze nieuwe woning.”