S. (Sara) van Loon MA

Sara van Loon adviseur erfgoed bij het Gelders Genootschap kan in haar haar baan haar studies Nederlandse taal en cultuur en kunstgeschiedenis goed combineren. Ze brengt verse kennis én een frisse blik mee.

“Het liefst ga ik erop uit. Laatst ontdekte ik in een klein monument een bijzondere tegelvloer. Als een zoektocht zo’n bijzondere schat oplevert, heb ik natuurlijk een topdag!”

“Voor mijn studie verdiepte ik mij in watersnoodliteratuur en in de architectuurgeschiedenis van landhuizen uit de vroeg-20e eeuw. Mijn belangstelling is breed en dat is ook handig als erfgoedadviseur. Ik luister graag naar de verhalen van eigenaren van een monument, maar het beschrijven van een bijzondere ANWB-paal was óók interessant. Naast mijn detachering bij een gemeente, maak ik de cultuurhistorische waarde van nieuwe monumenten inzichtelijk, inventariseer kerken voor kerkenvisies en beschrijf ik woningbouwcomplexen uit de wederopbouwtijd. Lekker divers en dynamisch.”

“Kunst kijken in een museum is natuurlijk leuk, maar erfgoed is voor iederéén toegankelijk en geeft die omgeving betekenis. Daarom is het zo belangrijk dat we er werk van blijven maken om dat te behouden. Ook in mijn vrije tijd geniet ik van erfgoed. Al wandelend door de stad, of toen ik laatst logeerde in Slot Loevestein, wat een echte aanrader is. Daarnaast speur ik heel wat kringloopwinkels af, op zoek naar oude spellen voor mijn verzameling.”