drs. R.J.A. (Roger) Crols

Roger Crols stond mede aan de wieg van de erfgoedadvisering bij het Gelders Genootschap. Hij geniet ervan om zijn expertise en ervaring over te dragen aan collega’s die hun specialisme in erfgoed en monumentenzorg willen ontwikkelen en blijft ondertussen zelf vol enthousiasme en nieuwsgierigheid aan de slag met het agenderen van nieuwe thema’s.

Neem het erfgoed na 1965, dat écht aandacht verdient. “De laatste twintig jaar heb ik mij onder meer gericht op historische interieurs en de naoorlogse periode, zoals de wederopbouwtijd en nu op de periode daarna. Ook dit erfgoed is waardevol en het lukt gelukkig goed om dit over te brengen.”

Naast zijn advieswerk publiceerde Roger veel, ook in boekvorm. “Ontzettend leuk om te doen, ook omdat je op die manier kennis kunt delen met een breder publiek. In de eerste plaats natuurlijk met monumenteigenaren, die we graag helpen om hun erfgoed in stand te houden. Meer kennis leidt vaak tot meer waardering voor erfgoed; het is fantastisch om mensen bewuster te maken van de schoonheid van hun eigen leefomgeving.”

Naast het werk geniet Roger van architectuur, beeldende kunst, literatuur, muziek en theater. “Ik heb een brede belangstelling en kom altijd tijd tekort! We hebben ook een volkstuin. Daar oogst ik graag uit, want ik ben een verwoed kok.”