drs. R.J.A. (Roger) Crols

Ik begeef mij graag  op onontgonnen terrein en ben altijd op zoek naar nieuwe kennis en informatie uit het verleden  als input voor nieuwe ontwikkelingen en ruimtelijke kwaliteit.

In de beginjaren van het Gelders Genootschap heb ik de jongere bouwkunst in Gelderland mogen onderzoeken, waarmee de rijkdom uit deze periode onder de aandacht is gekomen. Deze, eerder, verguisde negentiende eeuw wordt nu door iedereen omarmd en gewaardeerd.

Het is motiverend dat een aantal gemeenten in Gelderland het inmiddels hebben aangedurfd om met mij het onontgonnen terrein van de wederopbouw te verkennen en onder de aandacht te brengen. De schade die Gelderland heeft opgelopen tijdens de oorlog heeft een grote indruk gemaakt op de bewoners van deze provincie. Het herstel straalt daarmee herinnering, maar ook optimisme uit. Dit optimisme vertaalt zich in bijzondere parels van toegepaste kunst en  architectuur.

Al tijdens mijn studie wilde ik de schoonheid van deze architectuur laten zien, die toen nog veel minder aandacht kreeg als nu. Hoe minder er echter nog te ontdekken valt, hoe meer mijn aandacht verschuift naar nieuw onontgonnen terrein, zoals bijvoorbeeld die van het structuralisme en het  brutalisme. Ook hier hoop ik weer de ogen van andere mensen te mogen openen voor nieuwe gebouwen en tuinen waar mensen trots op kunnen zijn.

Niet alleen binnen de architectuur maar ook binnen de wereld van de beeldende kunst, film, muziek en literatuur zoek ik naar deze vernieuwende aspecten, altijd met de geschiedenis als inspiratiebron. Zo heb ik bijvoorbeeld een grote belangstelling voor 19e en 20e eeuwse Engelse en Russische literatuur, bijzondere beplantingsplannen en de nieuwste vormen van muziek. Ik geniet ervan als ik deze aspecten terug zie in nieuwe creaties van anderen of zelf weet te combineren in de beeldende kunst, fotografie, film en architectuur.