J.G. (Joanne) te Winkel MA

Ik werk sinds kort voor het Gelders Genootschap en ga mij onder andere met een project over wederopbouwerfgoed in de Achterhoek bezighouden.

In mijn studie geschiedenis heb ik mijn voorliefde voor het platteland en interesse in de agrarische en regionale geschiedenis van de afgelopen eeuw kunnen combineren.

Hoe mensen met een periode van wederopbouw omgaan, nadat een grote omwenteling of een crisis heeft plaatsgevonden, dat triggert mij enorm. Zo reis ik graag rond in Oost Europa. Daar heeft de mens keer op keer een nieuwe gebouwde omgeving gerealiseerd als gevolg van politieke en maatschappelijke veranderingen.

Wederopbouwerfgoed wordt vaak niet gewaardeerd terwijl het veel kwaliteit en schoonheid bevat. Het tonen van deze kwaliteit en schoonheid vind ik een mooie uitdaging. Dit is mijn inziens onmogelijk zonder je te verdiepen in de context waarin wederopbouwerfgoed is gerealiseerd.

Ik ben geboren en getogen in de Achterhoek en ben dan ook echt een buitenmens. Het liefst ben ik buiten bezig. Zo gaat mijn hart altijd sneller kloppen als ik een prachtige boerderij zie.