J. (Julia) van Duijvenvoorde

Mijn naam is Julia van Duijvenvoorde en per 1 september zal ik als trainee werken bij het Gelders Genootschap in het kader van het onderzoeksproject ‘Oorlog in Arcadië’. Ik kijk ernaar uit om in zo’n vriendelijke en stimulerende omgeving te werken: vooral na meer dan een jaar van thuiswerken! 

Vanwege mijn internationale opvoeding en academische achtergrond in Internationale Politiek & Duits is het zoeken naar veelzijdige en genuanceerde verhalen altijd een centrale component van mijn leven geweest. ‘Oorlog in Arcadië’ streeft er ook naar om een verscheidenheid aan stemmen en verhalen te verzamelen en daardoor een dieper en complexer begrip van de Tweede Wereld Oorlog in de context van buitenplaatsen te ontwikkelen. Ook heeft de groene dimensie van het project mijn aandacht gegrepen: ‘Arcadië in de oorlog’ vind ik een fascinerend thema om te onderzoeken. Vaak wordt de rol en invloed van natuurlijke omgevingen op de ervaring en herinnering van ongewone tijden zoals de Tweede Wereld Oorlog vergeten. 

Het project gaat ook over huidige materiële en immateriële sporen, interpretaties en representaties van het oorlogserfgoed van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen in Nederland. Sinds mijn Masters in Heritage & Memory Studies aan de UvA is de vraag van ‘hoe gaan we er nu mee om?’ me altijd bijgebleven. Er is nooit een simpel antwoord op deze vraag, maar dat maakt het zo interessant!