Giel Sengers

Wie bij Gelders Genootschap komt werken, weet zich snel onderdeel van de groep collega’s, merkte architect Giel Sengers na zijn entree in 2024. “Ik heb jaren met plezier gewerkt als architect en vond het nu tijd om breder bij te dragen aan omgevingskwaliteit.”

Giel startte zijn loopbaan als bouwkundig tekenaar en rondde daarna zijn studie Bouwkunst af aan de ArtEZ Academie in Arnhem. Met zijn afstudeerproject Hommage au Borinage liet hij de schoonheid van de verlaten mijnbouwgebieden van Wallonië zien en verkende hoe we omgaan met sporen van de geschiedenis. Met succes: hij won er de Schreuderstudieprijs mee.

“Ik heb lang bij architectenbureaus gewerkt en maakte de architecten van het Gelders Genootschap toen regelmatig mee. De opbouwende manier waarop zij werkten, sprak me aan.” Precies zo werkt Giel zelf ook graag, nu als adviseur van verschillende Gelderse gemeenten. “Op een toegankelijke manier samen tot een beter plan komen, daar zet ik op in. Natuurlijk met verschillende belangen in beeld, maar zonder compromissen te doen aan de kwaliteit van een ontwerp.”

Giel bouwde in het buitengebied van Nijmegen zelf een woning. “Dit was dé kans die je als architect wenst: je eigen woonwensen realiseren. En dat op een eeuwenoude plek, naast een oude boerderij uit begin negentiende eeuw.” Giel liet zich bij zijn ontwerp inspireren door de historische context. “Het is een robuust huis geworden, een fijne terugtrekplek.”