Drs. G.J.M. Derks (Gerard)

De selectie en beschrijving van te beschermen stads- en dorpsgezichten: dat was de eerste klus waarmee Gerard Derks startte bij het Gelders Genootschap. Een kleine dertig jaar verder heeft hij heel veel plezier in zijn werk en coacht startende collega’s. “Het is niet alleen belangrijk dat we kennis doorgeven, maar ook heel erg leuk om te doen.”

Sociale geografie en planologie, stedenbouw, architectuur- en landschapsgeschiedenis, ruimtelijk beleid: met al die disciplines ben je bij het Gelders Genootschap bezig. Die variëteit houdt het boeiend, vindt Gerard. “Gemeenten hebben niet altijd eigen specialisten in huis en dan is het fijn dat zij een beroep kunnen doen op onze brede expertise”, merkt Gerard. “Ons missiewerk blijft natuurlijk om de ruimtelijke kwaliteit van Gelderland te koesteren.”

Om Gelderland toekomstbestendig te maken, moet je weten wat de bestaanskwaliteit is van een plek. En daar horen verhalen bij, over toen en nu. Zelf dook Gerard in de geschiedenis van Soest nadat hij zijn stamboom uitploos, en schreef er een boek over. Een tweede boek is in de maak, dit keer over havezaten en het daarbij horende erfgoed in het Gelderse Overasselt, een andere plaats die een rol speelt in de familiegeschiedenis.

En dan wacht binnenkort nog de verbouwing van de zolder, thuis in Warnsveld. Daar komt een fijn, licht atelier. Want naast de schrijverij zijn tekenen en schilderen een grote hobby.