drs. J.E. (Annelies) Scholtz - Vreeken

De wereld een beetje mooier kleuren. Dat is wat architectuurhistoricus Annelies Scholtz drijft. “De schoonheid en het verhaal van onze leefomgeving zijn de rode draad; erfgoed zie ik als het verhaal van mensen, van een dorp of stad.” Dus gaat ze in gesprekken met inwoners en ambtenaren altijd op zoek naar dat ‘verhaal’.

Waarom willen we een monument beschermen? Dat moet je elke keer opnieuw toetsen, vindt Annelies. Want het erfgoedverhaal blijft zich ontwikkelen. “Met nieuwe generaties komen weer nieuwe waardes, daarom wil ik altijd weten hoe mensen hun erfgoed en omgeving beleven.”

Annelies werkte als onderzoeker en was beleidsmedewerker bij een gemeente. Dat maakt dat nu zij zich nu - als adviseur van Gelderse gemeenten – goed kan inleven. “Ik begrijp die ambtenaar! Ik luister, vraag door en help als sparring partner keuzes maken. Doordat ik vanuit het Gelders Genootschap voor meerdere gemeenten werk, wissel ik eigenlijk continu van baan en raak ik niet snel uitgekeken.”

In haar vrije tijd besteedt Annelies veel aandacht aan haar gezin én ze zingt in het Amersfoorts Kamerkoor, dat een breed repertoire heeft en geregeld optreedt. “In Amersfoort ben ik ook lid van de monumentencommissie. Mooi om ook in mijn eigen woonplaats bezig te zijn met erfgoed.”