Afbeelding: zitkuil-in-jaren-70-kleuren-met-vaste-banken (1)

Zitkuilen gezocht!

19 april 2021

Het Gelders Genootschap wil de komende jaren aandacht besteden aan het Nederlandse erfgoed uit de periode 1965-1990. Voor de invulling van het project zijn we op zoek naar zitkuilen in Gelderland. Kent u voorbeelden van zitkuilen in onze provincie? Laat het ons weten!

Hoewel interesse in erfgoed uit deze post ’65 periode steeds meer toeneemt, is er nog weinig animo voor het behoud van deze jonge architectuur. Dat terwijl post ’65 erfgoed zo veel kwaliteiten bevat. Weinig mensen realiseren zich echter hoe belangrijk deze periode is geweest voor het Nederlandse erfgoedlandschap. Architectuur uit deze periode wordt bovendien vaak als lelijk opgevat, wat de waardering voor dit erfgoed niet ten goede komt. Het Gelders Genootschap is van mening dat er meer aandacht voor dit bijzondere erfgoed dient te komen en zal zich daarom de komende jaren inzetten voor het post ’65 erfgoed in Nederland.

Een bijzonder fenomeen uit de jaren ’70 is de zitkuil. Dit verlaagde  gedeelte in het huis was destijds bijzonder populair. Tegenwoordig komt de zitkuil een stuk minder vaak voor in het Nederlandse interieur. Voor het post ’65 project is het Gelders Genootschap op zoek naar zitkuilen in Gelderland. Kent u een zitkuil in Gelderland? Laat het ons weten! Stuur een mail naar l.schuitemaker@geldersgenootschap.nl 

Samen zorgen we voor ons erfgoed!