Afbeelding: Zien verduurzamen doet 2

Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen

7 december 2021

In de videoserie 'Zien Verduurzamen Doet Verduurzamen' van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed komen eigenaren aan het woord die vertellen over de verduurzamingsmaatregelen die zij hebben toegepast. Ook in Gelderland zijn veel inspirerende voorbeelden te vinden.

Link: https://www.youtube.com/watch?v=_N0MsAsm1QM

Walburgiskerk Arnhem

Bij de transformatie van de Arnhemse Walburgiskerk uit 1315, tot een combinatie van stadsresidenties en museum, is met name het ‘reversibele’, oftewel het omkeerbaar maken van de verduurzamingsmaatregelen, een uitdaging, vertelt investeerder Theo de Rijk. ‘Ik heb de erfgoedstatus hoog in het vaandel. Het is prachtig om aan dit soort rijksmonumenten te werken. Ik doe het met veel liefde.’
 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=z2XykSqbUHM

Schweer bey der Beckehof Dieren

Het rijksmonumentale Schweer bey der Beckehof in Dieren, een hof met 35 woningen, dat van 2011 tot 2013 is gerenoveerd door woningcorporatie Vivare. Aan verduurzaming is gedaan in vorm van isolerende beglazing met stopverfafwerking voor 350 ramen, waardoor het dezelfde uitstraling heeft behouden als voorheen, en achterzetglas bij de kleinere ramen. De bewoners merken het in comfort én straks in de energierekening.
 

Link: https://www.youtube.com/watch?v=EBfYooJSLOg

Boerderij Borculo

De tweehonderd jaar oude boerderij van Natasja Werner en haar man in het Gelderse Borculo wordt bijvoorbeeld warm door middel van muurverwarming in combinatie met houtvezelplaten en kalkstuc. De warmte halen ze middels grote lussen uit de grond. Klik op de foto voor de video.