Afbeelding: Post 65 fotowedstrijd

Webinarreeks - Introductie Post '65 -

7 maart 2023

AANMELDEN

Post ’65 staat op de radar, maar haar waarde is nog niet goed in beeld. De RCE heeft recent bekend gemaakt met een aanwijzingsprogramma te komen voor architectuur en stedenbouw uit de periode 1965 tot 1990. Vanwege de grote ruimtelijke opgaven en de verduurzamingsopgave waar Nederland voor staat en de impact daarvan ook op het Post-65 erfgoed. 

Vanuit de Steunpunten Cultureel Erfgoed organiseren het Gelders Genootschap en Het Oversticht daarom samen een webinarreeks met als thema Post ‘65. In deze reeks zullen we duiden wat typisch Post ’65 is, op welke maatschappelijke vraagstukken de gebouwen en wijken een antwoord waren. En we gaan op zoek naar de rol die Post ’65-erfgoed nu kan spelen bij de huidige transities, zoals woningbehoefte en klimaat- en energieopgaven. Hoe zet je dit erfgoed opnieuw in voor de maatschappij? 

De webinarreeks bestaat uit vier webinars:
1. Post ’65 en de maatschappij | Anita Blom | 4 april 16.00-17.00
2. Typisch Post '65: Bouwtechniek en materialen | Ronald Stenvert | 18 april 16.00-17.00
3. Koude Oorlog en IJssellinie | Rutger Noorlander | 9 mei 16.00-17.00
4. Best practices: waardering Post ‘65 | 23 mei 16.00-17.00


1. Post ’65 en de maatschappij | Anita Bom | 4 april 16.00-17.00
In het eerste webinar schetsen we de context van de periode. Wat is Post ’65 erfgoed precies? Welke opgaven speelden er toen? En hoe hebben stedenbouwers en architecten daarop gereageerd? Daarna maken we een koppeling naar het nu. We kijken naar de manier waarop dit erfgoed bijdraagt aan oplossingen voor grote actuele kwesties. Denk aan de woningnood, de energietransitie en burgerparticipatie. Wat kunnen we leren uit het verleden? 

2. Typisch Post '65: Bouwtechniek en materialen | Ronald Stenvert | 18 april 16.00-17.00
Beton, Trespa-platen en kunststof. Typisch alledaagse Post ’65 materialen die niet bij iedereen gelijk in positieve zin een belletje doen laten rinkelen.  Ronald Stenvert, architectuur- en bouwhistoricus, is bezig met onderzoek naar de materialen uit deze periode. Hij neemt ons tijdens dit webinar mee in de materialen uit de Post ’65 periode. Want wat maakt ze zo kenmerkend? Hoe waardevol zijn de materialen? En hoe ga je hier in de huidige tijd mee om? 

3. Koude Oorlog en IJssellinie | Rutger Noorlander | 9 mei 16.00-17.00
Oncomfortabel erfgoed uit de periode 1965-1990 zijn de overblijfselen van de Koude Oorlog. Ondanks de gevolgen die de Koude Oorlog jaren lang heeft gehad op de maatschappij, weten we er maar weinig over. Er werden geheime verdedigingslinies, commandoposten en schuilkelders gebouwd. Maar veel is lange tijd onbekend en topgeheim gebleven en mede daarom dreigt dit erfgoed te verdwijnen. Rutger Noorlander, Koude Oorlog-expert, zal ons meenemen in de wereld van de Koude Oorlog welke tussen Gelderland en Overijssel bijvoorbeeld zichtbaar is in het landschap langs de zogenaamde IJssellinie. 

4. Best practices: waardering Post ‘65 | 23 mei 16.00-17.00
Hoewel het erfgoed uit de Post ’65 periode vaak nog niet beschermd is, bevat het wel veel waarde. Hoe gaan we in de huidige tijd om met Post ’65 erfgoed? En welke effecten heeft de Omgevingswet? We gaan tijdens dit webinar in op de recent verschenen handreiking Borging van Post ’65 Erfgoed van de RCE en focussen ons op praktijkvoorbeelden. Denk bijvoorbeeld eens aan de De Steck in Doetinchem, een voormalig bibliotheek dat nu is ingericht als een creatieve broedplek.

Terugkijken

Introductie Post 65
Kijk het webinar Post '65 en de maatschappij terug
Webinar 2
Kijk het webinar Bouwtechniek en materialen terug
Webinar 3
Kijk het webinar Koude Oorlog en de IJssellinie terug
webinar thumbnail
Kijk het webinar Best practices: waardering post '65 terug