Afbeelding: 36687

Studiereis Zeeuws-Vlaanderen en Antwerpen

25 oktober 2023

Plekken van contrast

Eind september gingen de medewerkers en het bestuur van het Gelders Genootschap op studiereis! Voor een sfeerimpressie zie de foto’s hieronder.

Het thema van de reis was contrasten. Het typerende open landschap van Zeeuws-Vlaanderen stond in schril contrast met de dichte stedelijke context van Antwerpen. Het bezoek aan het vervallen en verlaten spookdorp Doel contrasteerde met de rijke architectuur in het drukke en bruisende Antwerpen-stad. En ook in de stad waren er verschillende contrasten. We hebben bijzondere combinaties van oud en nieuw mogen ervaren.

De studiereis begon met een bezoek aan het imposante brutalistische stadhuis van Terneuzen. We vervolgde onze weg via de Cuyperskerk in Sas van Gent en de luchtwachttoren in Nieuw Namen naar het verlaten spookdorp Doel. Na een rondwandeling met toelichting dachten we na over de toekomst van deze plaats. De dag werd uiteindelijk in Antwerpen afgesloten met een informeel diner met Vlaamse specialiteiten en heerlijke Belgische biertjes!

De tweede dag stond in het teken van het havengebied. Na een korte tussenstop bij het stadhuis met een expositie over de stadsontwikkeling van Antwerpen, liepen we naar het MAS. Hier startte onze rondwandeling met gids door de recent vernieuwde Cadixwijk. Tijdens het facultatieve programma in de middag heeft ieder zijn eigen plan getrokken. Er zijn biertjes gedronken op het terras, winkels leeggeshopt en kerken bezocht. ’s Avonds trok iedereen zijn of haar meest chique outfit uit de kast om tijdens het formele diner te genieten van het heerlijke eten en het prachtige uitzicht.

De laatste dag werd er een stadsopdracht uitgevoerd in de wijk Zurenborg welke wordt gekenmerkt door bijzondere art-deco architectuur. Via ’t Groen Kwartier en PAKT gingen we door naar de laatste stop: het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten dat recent op een moderne manier is uitgebreid. Een prachtige plek om onze studiereis met het thema contrasten af te sluiten!

2023-09-29 12.34.29
2023-09-29 15.05.49
2023-09-30 13.17.51
36636