4 oktober 2021
Op 16-18 september waren wij met medewerkers en bestuur van Gelders Genootschap op studiereis naar Den Helder. Voor een sfeerimpressie zie de foto’s hieronder.
De keuze is op Den Helder gevallen omdat het niet zo’n waarschijnlijke locatie is. Het prikkelt de nieuwsgierigheid, misschien ook wel omdat we vooroordelen of beelden hebben die ons doen vermoeden dat Den Helder geen top tien plaats is als het omgevingskwaliteit gaat.
Den Helder kent een zeer bewogen geschiedenis. Na diverse verwoestingen moest Den Helder steeds opnieuw worden opgebouwd en vaak ook wat betreft structuur, samenleving en economie opnieuw worden uitgevonden. Dit heeft geleid tot een zeer gelaagde stad, maar wel één die zijn waarden niet op het eerste gezicht prijsgeeft. Je moet je best doen om het te ontdekken.
De strategische ligging met het water aan drie zijden en de in onbruik geraakte verdedigingswerken heeft geleid tot een bepaalde mate van isolement.
Hoewel het ver van Gelderland gelegen is, is het net zoals zoveel Gelderse steden, een stad die in de 20e eeuw zijn belangrijkste groei heeft doorgemaakt en misschien wel daardoor met een aantal structuur- en systeemproblemen zit. Het is een stad in en aan de woestenij, waar defensie ooit neerstreek. De stad is daarin best vergelijkbaar met Gelderse steden als Apeldoorn en Ede.
Door de situatie in Den Helder tot ons te nemen, kunnen we heel veel leren; zowel van de verschillen als de overeenkomsten.
Kijk hieronder in de afbeeldingen voor een sfeerimpressie.