Afbeelding: _DSC1539

Post ’65 in cultuurhistorisch tijdschrift Oer

17 juni 2021

Architectuur uit de post ’65 periode wil nog wel eens het etiket saai en lelijk opgeplakt krijgen. Onterecht, want het architectonisch erfgoed uit die periode bevat veel kwaliteiten. Vanwege hun leeftijd is onderhand echter veel van het erfgoed uit de jaren 1965-1990 aan vernieuwing toe. Omdat sloop vaak financieel voordeliger is dan herbestemming worden er regelmatig post ’65 gebouwen afgebroken en verdwijnt de architectuur uit deze periode snel uit het Nederlandse erfgoedlandschap. In de interieurrubriek van het cultuurhistorisch tijdschrift Oer wordt daarom dit keer stilgestaan bij het oude bibliotheekgebouw in Doetinchem, ook bekend als innovatiecentrum De Steck, uit de jaren ’70. 

Het artikel verscheen in de 40e editie van het kwartaaltijdschrift waarvoor het Gelders Genootschap de interieurrubriek verzorgt. Het oude bibliotheekgebouw aan de Raadhuisstraat in Doetinchem, ook bekend als innovatiecentrum De Steck is een bijzonder gebouw uit de jaren ’70 en kan vanwege het expressieve gebruik van beton en de repeterende maateenheden gezien worden als een kenmerkend voorbeeld van het structuralisme. Het artikel gaat dieper in op de architectuurgeschiedenis en toont enkele bijzondere interieurelementen in het gebouw. Meer lezen? Klik dan hier.

Het tijdschrift Oer is te koop voor €5,95 op de studiezaal van Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, in de boekhandel en via www.achterhoekseboeken.nl 

Het artikel is een van de eerste manieren waarop het Gelders Genootschap aandacht probeert te vragen voor het erfgoed uit de post ’65 periode. Al eerder gingen we opzoek naar zitkuilen uit de jaren ’70. 

Foto's: Iemke Ruige

_DSC1539
_DSC1559
_DSC1600
_DSC1637