Afbeelding: Exc Arnhem

Stadswandeling Arnhem voor jonge erfgoedzorgers

9 september 2022

Op 5 oktober organiseert het Samenwerkingsverband Cultuurhistorie Gelderland een eerste bijeenkomst voor jonge erfgoedzorgers in Gelderland! Nick van den Berg en Roger Crols nemen je mee op sleeptouw door Arnhem. De meesten van jullie zullen bekend zijn met de binnenstad, die zich voornamelijk kenmerkt door een combinatie van oudbouw, met een sterke nadruk op de wederopbouwperiode. Iedereen weet dat de stad ontzettend te lijden heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat deze diepe wonden in het stedelijk weefsel heeft achtergelaten. Velen weten echter niet dat deze schade zich hoofdzakelijk heeft beperkt tot de binnenstad en dat de 19e en vroeg 20-eeuwse stadsuitbreidingen grotendeels ongeschonden uit de strijd zijn gekomen. Daarom beginnen we onze tour in het Spijkerkwartier van waaruit we door de uitbreidingswijken, langs de singels, langzamerhand de binnenstad betreden.

Net als iedere stad, heeft Arnhem in het verleden en ook nu nog het hoofd moeten bieden aan verschillende problemen en uitdagingen. De grote mate van verloedering in de jaren 80, toename van verkeer, waterhuishouding en het duurzaamheidsvraagstuk. Onderweg zullen we aan de hand van verschillende gebouwen – restauraties – herbestemmingen – inbreidingsprojecten de veelzijdigheid van de stad proberen te benadrukken en laten zien hoe Arnhem actuele kwesties als het duurzaamheidsvraagstuk en hittestress het hoofd biedt met cultuurhistorie als onderlegger.

Kom je ook 5 oktober? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar m.damstra@geldersgenootschap.nl. De middag duurt van 13.00-18.00 uur en we eindigen met een afsluitend biertje in de kroeg. Meer (praktische) informatie volgt.