Afbeelding: 20211015_112612

Maaskastelen in de frontlinie

13 januari 2022

Afgelopen najaar heeft het onderzoeksteam van Oorlog in Arcadië gewerkt aan een erfgoedfilm van Noord-Limburg, één van de vier erfgoedregio’s van het project. Participatie is een belangrijke manier om meer te ontdekken over de oorlogsgeschiedenis en verhalen en informatie te verzamelen, maar door de coronamaatregelen bleek het lastig om bijeenkomsten te organiseren.

Als alternatief is bedacht om samen met Stichting Limburgse Kastelen, onze regionale adviescommissie Noord-Limburg en filmmakers Marlies Claasen en Jacky Brakels een korte erfgoedfilm te maken: Maaskastelen in de frontlinie. In de film is de kijker te gast op kasteel Bleijenbeek, waar we praten met René Gerats van Stichting het Limburgs Landschap, diverse vrijwilligers die helpen bij het onderhoud van de kasteelruïne, en Erik Jurgens, wiens familie Bleijenbeek tijdens de oorlog in bezit had. We hopen dat we dankzij de film met nog meer mensen in contact komen die interessante verhalen, bronnen, foto’s of andere informatie voor het project hebben. Zodra de coronamaatregelen het toelaten zullen we een bijeenkomst organiseren voor de (nazaten van) bewoners, veteranen, landgoedbeheerders, vrijwilligers en historische kringen van Noord-Limburg.

Het proces en het resultaat van de erfgoedfilm is het projectteam erg goed bevallen. Reden genoeg om ook voor de drie andere erfgoedregio’s (Kennemerland, Utrechtse Heuvelrug en Veluwezoom) een eigen erfgoedfilm te maken! Hierover laat meer.
Wilt u op de hoogte blijven van het onderzoeksproject Oorlog in Arcadië en de nieuwsbrief ontvangen? U kunt zich aanmelden via deze link, of stuur een e-mail naar info@oorloginarcadie.nl 

20211015_160006
20211015_112612
20211015_160107