Afbeelding: Gedeputeerde Jan Markink (2)

Jan Markink is de nieuwe voorzitter van Gelders Genootschap

21 november 2023

Hij heeft er al één bestuursvergadering opzitten als nieuwe voorzitter van Gelders Genootschap. Maak (uitgebreider) kennis met Jan Markink.

Na een lange loopbaan als agrarisch ondernemer, in het bedrijfsleven en in de politiek, is het nu tijd om iets meer tijd door te brengen, thuis op het erf in Borculo. Of dat lukt? “Matig”, lacht Jan Markink (69). Zo maakt hij bijvoorbeeld met veel plezier tijd voor Gelders Genootschap om ook zijn “kleine steentje bij te dragen” aan de schoonheid van stad en land.

Jan kende Gelders Genootschap al en verdiept zich nu natuurlijk verder in de mensen, organisatie en vraagstukken. “Wat een grote club met bevlogen medewerkers! Volgens mij staat Gelders Genootschap zeker voor de schoonheid, maar doet dit wel met beide benen op de grond.” Dat past wat Jan betreft goed in deze tijd, waarin we veel ruimtelijke puzzels hebben op te lossen.

Maatschappelijk betrokken Gelderlander
Geboren en getogen in Borculo, woont Jan nog steeds in deze Achterhoekse gemeente, samen met zijn echtgenote Petra. “Mijn grootouders en ouders hadden een boerderij en die heb ik nu nog steeds. Ik heb jongvee en paarden. Wedstrijdrijden doe ik niet meer, maar dat heb ik wel jaren met liefde gedaan.”

Na de Hogere Landbouwschool besloot Jan om zijn boerenbedrijf te blijven combineren met werken in het (agrarisch) bedrijfsleven en later ook in de politiek. Hij was raadslid, wethouder, statenlid en was twaalf jaar gedeputeerde. De laatste periode was Jan ook loco-commissaris.

Na het politieke bestaan was het tijd voor andere functies. Zo is Jan voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Bond en bestuurslid in de hippische sportwereld. “Ik ben ook actief in de Stedendriehoek om daar onder meer de Regiodeal te helpen realiseren, ook samen met omliggende regio’s.” In deze Regiodeals werken Rijk en regio’s samen om de kwaliteit van leven, wonen en werken van inwoners en ondernemers te verhogen.

Daarmee is het bruggetje naar Gelders Genootschap ook snel gemaakt. Jan was meteen enthousiast toen hij benaderd werd om het voorzitterschap van het bestuur op zich te nemen. “Ik sta er altijd open voor om iets nieuws te doen en er gebeurt nu van alles wat de ruimtelijke kwaliteit van mijn mooie Gelderland raakt.”

Spotlight op toegevoegde waarde
Naast de formele rol als werkgever van de directeur van Gelders Genootschap, is het bestuur ook graag diens sparringpartner en klankbord. “Ik kende de meeste bestuursleden al en de eerste vergadering zit erop. We gaan als bestuur de komende tijd onder meer aan de slag met actualisering van de statuten. Ook moeten we goed kijken naar de verdere toekomst. Afnemende bouwactiviteiten hebben hun weerslag op Gelders Genootschap.”

Dat Gelders Genootschap een veel breder palet aan diensten biedt dan alleen bouwplanadvisering en veelzijdige expertise in huis heeft, mag wat Jan betreft in zeker nog meer belicht worden. “Laat die toegevoegde waarde maar zien en zet de mooie voorbeelden waaraan we samen met gemeenten werken in de schijnwerpers!”