Afbeelding: fort asperenIMG_5965

Inspirerende laatste jubileumexcursie Rivierengebied

8 oktober 2019

Foto's: Erwin Zijlstra

In alle opzichten was het een ‘natte’ excursie op 26 september, maar zéér de moeite waard als we afgaan op de enthousiaste reacties van de deelnemers. De laatste jubileumexcursie ging naar het Rivierengebied en experts van gemeenten en provincie deelden hun kennis en ervaringen over en met ‘hun’ bijzondere gebied.

Eerste lezing: Werk aan het Spoel
De ochtend begon meteen interessant. Beleidsadviseur stadsontwikkeling van gemeente Culemborg Sander Booms introduceerde de wereld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij het excursiegezelschap en zoomde in op het Werk aan het Spoel, dat in de periode 1816-1824 werd gebouwd om de waaiersluis te beschermen. Het complex onderging een complete metamorfose en is nu een bruisende, culturele plek aan de dijk. Sander Booms vertelde wat daar allemaal voor nodig was.

Wandelend naar Fort Everdingen
Daarna ging de groep wandelend door de uiterwaarden naar Fort Everdingen, waar de brouwerijeigenaar die daar nu in huist zorgde voor een warm welkom. Landschapsarchitect Kees van der Velden van provincie Gelderland vertelde hoe het ontwikkelingsproces van het fort verliep en de komst van de brouwerij werd begeleid.

Inspirerende busrit
Tijdens de busrit over de Diefdijk naar fort Asperen – waar een interessante rondleiding volgde - vertelde Kees van der Velden meer over het zichtbaar maken van het de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het landschap. Met verschillende tussenstops werd het een interessante tour.
Zo leverde het bekijken van Bunker 599 positieve reacties op: deze is ‘doorgezaagd’, naar idee van landschapsarchitect Ronald Rietveld en beeldend kunstenaar Erick de Lyon, om zo aandacht te vragen voor die bijzondere waterlinie. Het ontwerp kreeg de Dutch Design Award voor beste exterieur.

Zaltbommel bewaart historie
In Zaltbommel stond een bezoek aan de voormalige scheepswerf op het programma. Die wordt komende jaren her-ontwikkeld tot woonwijk met driehonderd woningen, verteld4e projectleider John Hendriks van de gemeente. In het stedenbouwkundige plan worden zoveel mogelijk karakteristieke elementen van de werf teruggebracht, zodat de eigenheid in het gebied behouden blijft.
Vóór de excursiedeelnemers bij de Stadskwekerij bij de haard neerstreken voor een borrel en hapjes, volgde nog een rondleiding over de stadswallen. Beleidsmedewerker monumenten van Zaltbommel vertelde vol passie over de restauratie van de verdedigingsbolwerken, die volop gaande is.

 

fort asperenIMG_5913
fort asperenIMG_5938
fort asperenIMG_5943
fort asperenIMG_5965
fort asperenIMG_5971
fort asperenIMG_5973
fort everdingenIMG_5858
fort everdingenIMG_5865
fort everdingenIMG_5875
fort everdingenIMG_5877
werk ah spoelIMG_5814
werk ah spoelIMG_5827
werk ah spoelIMG_5843
werk ah spoelIMG_5849
zaltbommel havengebiedIMG_5978
zaltbommel vestingwallenIMG_6030
zaltbommel vestingwallenIMG_6043
zaltbommel vestingwallenIMG_6060