Afbeelding: Ge Konig 2020 Foto Hoefnet
Foto: Hoefnet

In memoriam Gé König

15 januari 2024

Afgelopen week bereikte ons het droevige bericht dat onze oud-collega Gé König op nieuwjaarsdag is overleden. Gé werd 84 jaar.

Opgeleid als architect is Gé een groot deel van zijn carrière werkzaam geweest voor het Gelders Genootschap, vanaf 1976 tot aan zijn pensioen in 2003. In eerste instantie als rayonarchitect en later als (districts)hoofd welstand en lid van het Managementteam van het Gelders Genootschap. In talloze gemeenten en commissies heeft hij vanuit zijn rol als rayonarchitect een bijdrage geleverd aan de ruimtelijke kwaliteit in onze provincie.

Na zijn pensioen is Gé nog tot 2018 actief gebleven als architect-lid van meerdere welstandscommissies. Hij deed dat onnavolgbaar, vanuit een mix van vakkennis, overtuigingskracht, humor en charme. Veel collega’s zijn hem dank verschuldigd voor de wijze waarop Gé hen introduceerde in het vakgebied van welstand en ruimtelijke kwaliteit. Daarbij werd het nuttige naadloos met het aangename verenigd, door een bezoek aan de lokale haring- of palingboer na afloop van een vergadering. De vele anekdotes getuigen hier jaren na dato nog steeds van.

Naast de ruimtelijke kwaliteit denken we bij Gé natuurlijk aan de paardensport en met name de mensport. Jarenlang was hij op nationaal en internationaal niveau actief als jurylid en bestuurslid. Ook hier kon hij zeer geanimeerd over vertellen.
Bijzonder was ook de traditie dat Gé bij elk jubileum of afscheid van een collega een honden-karakterschets uit de kynologie op de betreffende collega projecteerde.

Wij verliezen in Gé een kleurrijk en warm mens en zijn hem dankbaar voor het mooie werk dat hij in al die jaren voor onze gemeenten heeft verricht en voor de fijne en bijzondere collega die hij is geweest. Zijn familie wensen we veel sterkte.