Afbeelding: Brug over de Douro

Porto

26 september 2018

Afgelopen juli waren wij een paar dagen in Porto.
Deze bijzondere stad - waarvan het historisch centrum in 1996 is door Unesco is aangewezen als werelderfgoed - kent een stedelijke geschiedenis van tenminste 2000 jaar. De stad is gebouwd op de heuvels aan de monding van de Douro en de oude binnenstad laat de stedelijke ontwikkeling zien uit de Romeinse, middeleeuwse en Almada periode. De naam Porto is afgeleid van het Romeinse Portus (haven).
Wandelen door deze binnenstad betekent wandelen door smalle, kronkelige straatjes, het beklimmen en afdalen van veel trappen, maar ook over verrassende pleintjes. Er zijn ook veel doorzichten naar de rivier en de Vila Nova da Gaia die aan de overzijde van de Douro ligt. Beide oevers worden met elkaar verbonden door een grote stalen brug in de stijl van Eiffel en uiteraard door veerbootjes. Vanaf de Vila Nova da Gaia, waar alle bekende porthuizen gelegen zijn, heb je een prachtig uitzicht op Porto.
Ook in Porto worden veel monumenten opgeknapt en soms herbestemd, zoals een markthal die nu bioscoopzalen en een restaurant herbergt, maar zie je ook veel leegstaande monumenten die wachten op een nieuwe toekomst.
In een buitenwijk ligt het Casa da Musica van Rem Koolhaas als een verrassend modern gebouw met een bijzonder interieur.
AL met al een stad die zeker het bezoeken waard is!

Martin van Bleek

Brug over de Douro
Brug over de Douro
Casa de Musica
Casa de Musica
Porto
Porto
Vila Nova da Gaia
Vila Nova da Gaia