Afbeelding: DSC_0025

Gesignaleerd in Ronchamp

9 mei 2019

Hoog op de top van een berg, op een afgelegen plek in de Bourgogne, ligt de bedevaartskapel Notre-Dame du Haut van Le Corbusier. En eindelijk heb ik hem mogen bewonderen. Al sinds mijn studie heb ik de kapel in de kunstgeschiedenis- en architectuurboeken voorbij zien komen en is het mijn wens om hem in het echt te zien. Na drie dagen verschillende cols in de Vogezen te hebben gefietst met mijn vriend zijn we in de auto gestapt en richting Ronchamp gereden.

In het dorpje aangekomen werden we linksaf geleid en een steil smal weggetje omhoog gestuurd om uiteindelijk op een kleine parkeerplaats uit te komen. De kapel is vanuit daar niet te zien wat de spanning opbouwt. Wel het bezoekerscentrum ontworpen door Renzo Piano. Een betonnen dak dat uitsteekt uit de bergwand gedragen door ranke stalen kolommetjes, opgevuld met glas. Subtiel en respectvol naar haar omgeving.

Eenmaal door het bezoekerscentrum kwamen we op een smal pad dat ons verder omhoog leidde naar de top van de berg. En daar bovenop de berg prijkte de kapel, nog mooier dan verwacht! Alle zijden hebben een eigen karakter. En dan naar binnen door het smalle deurtje. Ook het interieur overtrof alle verwachtingen. De speling van het licht door de verschillende openingen is subliem en de sereniteit is sterk voelbaar.

In één woord: FANTASTISCH.

 

Lisette Jacobs

DSC_0017
DSC_0018
DSC_0020
DSC_0021
DSC_0022
DSC_0025
DSC_0026
IMG_0389
IMG_0401