Afbeelding: Lachende meisjes

Erfgoedfilm Kasteel Bleijenbeek

21 april 2022

Afgelopen maanden is door filmmakers Marlies Claassen en Jacky Brakels samen met het projectteam van Oorlog in Arcadië hard gewerkt aan de erfgoedfilm over kasteel Bleijenbeek. Bleijenbeek staat in Noord-Limburg, één van de vier onderzoeksregio’s van het project. Op de middag van 23 maart was het eindelijk zover: de film werd voor het eerst getoond aan een klein publiek. 

Erfgoedfilm als gespreksstarter

Omdat bijeenkomsten door corona moeilijk te organiseren waren en de Limburgse Kastelendag in 2021 niet door kon gaan, is na overleg met de Stichting Limburgse Kastelen besloten een erfgoedfilm te maken over kasteel Bleijenbeek. In februari 1945 werd het kasteel door de Geallieerden gebombardeerd. De film gaat het over dit bombardement en de tijd erna, waarin de ruïne geconsolideerd werd. Diverse geïnterviewden komen aan het woord en vertellen over hun relatie met het kasteel.

 

De film is bedoeld om het gesprek over oorlogserfgoed aan te gaan en is daarvoor al een effectief middel gebleken. Met de kleine groep genodigden van de landelijke adviesraad, de vier regionale adviescommissies en verschillende mensen die hebben bijgedragen aan de film hebben we uitgebreid over Bleijenbeek en andere oorlogsverhalen gesproken. Hierbij zijn meteen veel ideeën opgedaan voor de films die nog zullen volgen.

Bijdrage Vfonds

Dankzij een bijdrage van het Vfonds is het namelijk zeker dat we ook voor de drie andere onderzoeksregio’s (Veluwezoom, Kennemerland en Utrechtse Heuvelrug) elk een eigen erfgoedfilm gaan maken. Waar in de film over Bleijenbeek de nadruk op verwoesting lag, zullen in de andere drie films andere thema’s aan bod komen.

 

De film over Bleijenbeek is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg. Benieuwd geworden naar de film? Binnenkort verschijnt de erfgoedfilm op de website van Oorlog in Arcadië. In juni zal de film over Bleijenbeek te zien zijn op L1TV.